Ce să aștepte fermierii de la schimbarea ministrului agriculturii?
Prima întrebare pe agenda actuală este completarea și modificarea proiectului de lege privind înghețarea datoriilor fermierilor față de bănci. Parlamentul va începe lucrul la acest proiect deja săptămâna viitoare. Cum va lucra noul ministru, deocamdată nu se poate spune cu certitudine, dar problemele s-au acumulat destul de mult, consideră fostul președinte al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari.
Președintele asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari, a vorbit despre cum au perceput fermierii numirea noii ministre a agriculturii, Ludmila Catlabuga.
– Fermierii au cerut demisia lui Vladimir Bolea aproape un an, când a devenit clar că acesta nu le protejează interesele. Numirea doamnei Ludmila Catlabuga ca ministru al Agriculturii nu a fost primită cu entuziasm, pentru că există mulți alți candidați mult mai experimentați și competenți, fie din alte partide, fie specialiști neafiliați politic, – consideră Alexandru Slusari.
În opinia sa, prima problemă care trebuie rezolvată urgent și care acum cade pe umerii parlamentului este completarea serioasă a proiectului de lege privind înghețarea datoriilor fermierilor. Asociațiile au solicitat acest tip de lege de câțiva ani, însă, în final, aceasta a fost adoptată în grabă, fără consultări cu părțile implicate.
Pe fundalul acestor evenimente, s-a aflat că numărul de angajați ai Ministerului Agriculturii va crește – în loc de 85 de angajați vor fi 110.
Guvernul a adoptat această decizie în cadrul ultimei ședințe.
Potrivit explicațiilor oferite de cabinetul de miniștri, aceasta se datorează creșterii complexității sarcinilor ministerului și necesității unei gestionări mai eficiente a programelor de ajutor pentru fermieri, precum și elaborării politicii de susținere a rezilienței agriculturii. În acest sens, se preconizează crearea a patru noi subdiviziuni și restructurarea unor departamente existente.
De asemenea, este important de menționat că datoria bugetului de stat al Moldovei față de subvențiile acordate fermierilor pentru anul 2023 variază între 450 și 600 milioane de lei, a declarat anterior fermierul din Cahul, Sergiu Ștefanko, citând datele Agenției pentru Intervenții în Agricultură.
În acest context, Ștefanko a îndemnat fermierii să conștientizeze situația de criză în care se află sectorul și să tragă concluziile corespunzătoare.
Prognoză sumbră: fermierii moldoveni vor rămâne fără subvenții>>>
Stimați cititori!
Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.
Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.