Expert: Moldova devine o rotiță a marilor corporații – importurile depășesc exporturile de 2,5 ori

Economistul moldovean Vladimir Golovatiuc remarcă un dezechilibru semnificativ în balanța comercială a republicii. Problema constă în faptul că Moldova cumpără și importă mai mult decât produce și exportă. Acesta este un semnal alarmant pentru economia țării.

Economistul Vladimir Golovatiuc a publicat o postare pe rețelele de socializare, în care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la situația din Moldova. Reducerea exporturilor nu este singura problemă în comerțul extern al Moldovei. Golovatiuc este convins că un dezechilibru serios este prezent în balanța comercială externă.

În primele 9 luni ale anului 2022, importurile au depășit exporturile de 2 ori, iar acum de 2,5 ori. La majoritatea categoriilor de produse, importurile sunt mai mari decât exporturile.

– Este de înțeles în cazul mașinilor, echipamentelor, combustibilului, energiei electrice și altor produse similare. În ceea ce privește produsele agricole și industria alimentară, balanța este pozitivă, însă acest lucru se datorează cerealelor, merelor, semințelor de floarea-soarelui și vinului. Fără acestea, în 2024 importurile ar fi depășit exporturile de 2,5 ori, – a explicat el.

Totul a început ca urmare a dezindustrializării globale și a distrugerii agriculturii avansate în anii ’90. În golul format, au invadat importurile. A contribuit și semnarea unui acord nefavorabil cu OMC.

– Ulterior, practic, s-au distrus întregi sectoare ale economiei. De exemplu, industria uleiului. Din datele pentru anul 2024, se poate observa că exportul de semințe de floarea-soarelui a crescut, însă exportul de ulei de floarea-soarelui s-a redus de două ori, iar importurile au crescut de 3 ori. Sunt puse sub semnul întrebării anumite sectoare din industria ușoară. Producătorul moldovean riscă să fie transformat într-o simplă rotiță a corporațiilor transnaționale, – a concluzionat expertul.

În același timp, industria alimentară reprezintă aproximativ o treime din întreaga producție industrială, iar conservele de fructe și legume, precum și uleiul vegetal, erau odată cartea de vizită a Moldovei.

– Apropo, nu vedeți vreo legătură între reducerea producției de ulei de două ori și aceeași scădere de două ori a exportului acestuia?! Întrebarea este retorică, – a subliniat Golovatiuc.

Cum primarii din țară transformă localitățile prin proiecte de eficiență energetică>>>
Uniunea Europeană intensifică sprijinul pentru eficiența energetică în sectorul rezidențial din Republica Moldova>>>

Stimați cititori!

Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.

Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.