Sobă în secolul XXI? Recomandări pentru proiectare și întreținere corectă
Instalarea unei sobe într-o locuință modernă poate aduce nu doar o sursă de căldură economică, dar și un plus de independență energetică. Alegerea sobei potrivite, poziționarea optimă în încăpere și întreținerea corectă sunt factori esențiali pentru a asigura eficiența termică pe termen lung.
Tudor Burac este sobar de mai mulți ani și știe ce înseamnă să construiești o sobă care să ofere nu doar căldură, ci și eficiență energetică pe termen lung. De la alegerea locului perfect pentru sobă până la întreținerea ei anuală, fiecare detaliu contează atunci când vrem să ne bucurăm de confort și economie în timpul sezonului rece.
Tudor Burac, sobar: „Atunci când construiești o casă, împreună cu arhitectul sau designerul este bine să analizați unde va fi amplasată soba. Poziționarea strategică a sobei poate crește confortul termic al locuinței, mai ales când aceasta este amplasată între zonele centrale ale casei, cum ar fi livingul și bucătăria. În acest fel, soba funcționează ca un punct de încălzire principal și poate distribui căldura în mod eficient.”
Alte elemente importante pentru o sobă rezistentă sunt materialul din care este construită, fundația, dar și coșul de fum. Dacă acestea sunt alese corect, specialistul garantează că soba poate oferi ani întregi de confort termic. În plus, Tudor Burac recomandă și o întreținere anuală pentru a preveni depunerile de zgură care pot reduce eficiența sobei.
Tudor Burac, sobar: „Curățarea pereților interiori ai sobei contribuie la o mai bună transmitere a căldurii și previne creșterea consumului de lemn. În timp, depunerile de zgură de pe pereții sobei creează un strat care împiedică trecerea căldurii către cărămidă, acționând ca un strat de izolație termică, similar vatei minerale. Astfel, căldura, în loc să fie absorbită de cărămidă, se pierde prin canale și iese direct prin coșul de fum. În esență, ajungem să risipim bani prin coșul de fum.”
Sobarul menționează că, pentru a produce căldura necesară, contează și modalitatea de aranjare a lemnelor în sobă. Mai mult, acesta nu recomandă ca focul în sobă să fie menținut încontinuu, deoarece cărămida din care este construită soba are o capacitate limitată de acumulare a căldurii.
Tudor Burac, sobar: „Un foc bine făcut presupune aranjarea lemnelor de jos în sus, cu bucățile mai groase la bază, și aprinderea din partea superioară, asigurând astfel o ardere curată și o temperatură constantă. Pentru eficiență maximă, recomand folosirea lemnului bine uscat, depozitat timp de cel puțin doi ani.”
Fie că ești proprietar de locuință, meșter sau primar de localitate, în cadrul proiectului „MĂ IMPLIC”, componenta „Eficiență Energetică”, experți și specialiști dedicați au dezvoltat pentru tine un șir de materiale informative gratuite (ghiduri, pliante, broșuri) cu recomandări practice pentru eficientizarea energetică a locuințelor. Aceste resurse sunt disponibile atât cetățenilor, tehnicienilor, cât și reprezentanților administrațiilor publice locale, oferind soluții clare și accesibile pentru a diminua cantitatea de resurse consumate și a spori confortul termic în orice anotimp. Toate materialele pot fi descărcate de pe acest site – www.ma-implic.md/eneff
Campania de informare despre importanța eficienței energetice în zonele rurale din Republica Moldova este implementată prin intermediul proiectului „MĂ IMPLIC” de către Skat Consulting și Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED), cu sprijinul Guvernului Elvețian.