Cum primarii din țară transformă localitățile prin proiecte de eficiență energetică
O localitate poate să prospere atunci când locuitorii protejează mediul în care trăiesc,utilizează rațional resursele și se simt confortabil în casele lor. Iar atunci când proprietarii consumă mai puțină energie pentru iluminare și încălzire, dar au parte de confort sporit, beneficiază și de costuri reduse. Pornind de la acestea, primarii din localitățile din țară sunt tot mai implicați în proiecte de eficiență energetică și informează cetățenii despre modalitățile prin care își pot eficientiza energetic casele.
ELENA SAVIȚCHI, primara satului Borogani, din raionul Leova, este printre reprezentanții autorităților publice locale care au reușit să atragă fonduri pentru lucrări de eficientizare a 10% din gospodăriile din sat. Aceasta este convinsă că rolul primăriei nu trebuie să se limiteze doar la atragerea investițiilor pentru aceste lucrări de eficientizare, dar este necesar și sprijin constant în informarea și educarea locuitorilor.
„La început a fost dificil să convingem oamenii de avantajele pe termen lung ale acestor măsuri, de aceea am mers personal din gospodărie în gospodărie și am explicat detaliat beneficiile eficientizării energetice. Am folosit diverse materiale informative pentru a răspunde la întrebările lor și pentru a înlătura scepticismul. Comunicarea directă cu locuitorii a fost esențială pentru succesul acestor inițiative.”
Din cele aproximativ 1000 de gospodării din sat, aproape 100 au beneficiat deja de lucrări parțiale de recondiționare energetică, atât prin înlocuirea ferestrelor și ușilor, cât și prin alte măsuri menite să îmbunătățească eficiența locuințelor. „Rolul primăriei nu s-a limitat doar la atragerea investițiilor pentru aceste lucrări de eficientizare, ci a inclus și un sprijin constant în informarea și educarea locuitorilor. Am promovat beneficiile eficientizării energetice prin diverse canale de comunicare – de la rețele de socializare și afișe la primărie, până la întâlniri publice și exemple de bune practici. Pe măsură ce lucrările au avansat, localnicii au început să devină tot mai implicați, solicitând sprijin pentru recondiționarea locuințelor lor. Cei care au beneficiat deja de aceste lucrări au devenit modele pentru restul comunității, contribuind astfel la promovarea inițiativelor prin experiențele proprii.
Primara satului Borogani încurajează și alți șefi ai administrațiilor locale din Republica Moldova să fie cât mai aproape de localnici, prin susținere și implicare continuă, pentru ca toate localitățile din țară să devină moderne și cu o infrastructură dezvoltată. „Le recomand și altor primari să profite și să atragă orice oportunitate de sprijin în comunitățile lor, deoarece eficientizarea energetică nu doar reduce costurile locuitorilor, ci contribuie și la dezvoltarea infrastructurii locale, și la îmbunătățirea calității vieții pentru toți”.
Fie că ești proprietar de locuință, meșter sau primar de localitate, în cadrul proiectului „MĂ IMPLIC”, componenta „Eficiență Energetică”, experți și specialiști dedicați au dezvoltat pentru tine un șir de materiale informative gratuite (ghiduri, pliante, broșuri) cu recomandări practice pentru eficientizarea energetică a locuințelor. Aceste resurse sunt disponibile atât cetățenilor, tehnicienilor, cât și reprezentanților administrațiilor publice locale, oferind soluții clare și accesibile pentru a diminua cantitatea de resurse consumate și a spori confortul termic