Agenția de Mediu avertizează că arderea frunzelor uscate și a altor resturi vegetale pune în pericol sănătatea și mediul înconjurător. În urma acesteia se eliberează substanțe toxice periculoase, cum ar fi monoxidul de carbon și dioxinele, ce pot provoca intoxicații respiratorii și afecțiuni grave pe termen lung.
În plus, arderea frunzelor afectează negativ microorganismele care mențin fertilitatea solului, iar poluarea aerului poate duce la deteriorarea calității apei. Agenția de Mediu recomandă compostarea ca soluție ecologică, aceasta fiind o modalitate eficientă de a valorifica resturile vegetale și de a îmbunătăți sănătatea solului.
Totodată, Inspectoratul pentru Protecția Mediului avertizează că arderea frunzelor este o încălcare a legislației de mediu și poate fi sancționată cu amenzi de până la 15 mii lei pentru persoane fizice, și până la 40 mii lei pentru persoane juridice.
Mai mult, această practică poate provoca și incendii de vegetație. În astfel de situații, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență recomandă cetățenilor să nu intre în panică și să sune imediat la serviciul 112.