Două soiuri noi de plante modificate genetic au fost aprobate de către autoritățile de la Bruxelles. Acestea pot fi utilizate atât în consumul alimentar, cât și furajer pe teritoriul Uniunii Europene. Soiurile care au primit undă verde sunt un hibrid de porumb și o varietate de bumbac, informează Revista-Ferma.ro.
Potrivit sursei, aceste modificări reprezintă un pas necesar şi întârziat în faţa provocărilor agriculturii moderne, în timp ce alţii le consideră un risc pentru sănătate şi mediu. Interdicţie la cultivare Comisia nu a aprobat, ci doar la importul acestora.
Porumbul modificat genetic a fost dezvoltat pentru a conferi toleranţă la erbicidele care conţin glufosinat-amoniu şi pentru o oportunitate de îmbunătăţire a randamentului în condiţii de câmp. Pe de altă parte, bumbacul a fost dezvoltat pentru rezistenţă împotriva mai multor specii de lepidoptere.
Soiurile modificate genetic au ca obiectiv principal accesul fermierilor la plante mai rezistente, care necesită mai puţine pesticide şi care pot face faţă mai bine condiţiilor climatice extreme, cum ar fi seceta. Totodată, se urmăreşte îmbunătăţirea siguranţei alimentare.