Chișinăul sărbătorește Hramul capitalei pe 14 octombrie, marcând Acoperământul Maicii Domnului. Evenimentul, care include activități culturale și concerte, se desfășoară pe parcursul a două zile, fiind organizat de Primăria Chișinău în colaborare cu cele două Mitropolii. Această tradiție, începută în mileniul III, reunește comunitatea și vizitatorii într-o atmosferă de sărbătoare
La Hram nu au lipsit meșterii populari, care sunt prezenți an de an, iar unul dintre ei este Triboi care de 40 de ani se ocupă cu olăritul.
ZAHARIA TRIBOI, Meșter Popular olărit, ceramică Ciorești, Nisporeni
,,Oalele de sarmale fac o mâncare specială, cu un singur neajuns, tot timpul nu rămân pe masă sarmalele. În fiecare an suntem prezenți la eveniment, respectiv ținem și noi acest hram.”
De trei ani, Neli Ceban, meșter popular din Chișinău, se ocupă cu confecționarea păpușilor, iar anul acesta se află din nou în Piața Marii Adunări Naționale.
NELI CEBAN, Meșter Popular, Confecționare păpuși Chișinău
,,Cele mai solicitate sunt păpușile îmbrăcate în costumele naționale, sunt solicitate de turiști chiar și de oamenii noștri pentru cadouri. Respectiv le preferă multă lume și le cumpără.”
Mai mult, un câștigător a șapte Poloboace de Aur, a declarat că la Hramul orașului a adus vinuri deosebite din recolta din 2024.
TIMOFEI POGOR, Câștigător a 7 Poloboace de Aur
,,La hramul orașului noi am venit cu vinuri foarte bune, vinuri calitative din roada 2024. Ca exemplu avem Merlot, Cabernet Sauvignon, Muscat, Chardonnay Aligoté.”
Producătorii din Comrat vin cu vești interesante despre inovațiile din domeniul fructelor. Iar Hramul orașului este o oportunitate de a prezenta produsele lor.
Producători din Comrat
,,În Comrat avem 15 hectare de gutui adică 17 mii de pomi. Am prelucrat roadă și acum producem produse noi care încă nu mai sunt pe piață. Gutui deshidratate moi făcut în concentrat de suc în vacuum iar după am uscat-o. Avem și pastila în combinație cu gutui și prune.”
De la sărbătoarea Hramului orașului nu au lipsit turiștii, care revin an de an pentru a experimenta atmosfera festivă.
Vizitatoare din Bacău, România
,,A trecut ceva timp de când nu am mai fost. Ca de fiecare dată e o plăcere să venim acasă și să vedem atâția oameni împreună, și e diferit de acum 20 de ani.”
Totodată, Louie, un vizitator din Franța, a împărtășit impresiile sale despre prima sa vizită în Chișinău, unde se află de trei zile.
LOUIE, vizitator din Franța
,, Este prima dată când vin în Chișinău, sunt aici de 3 zile. Oamenii sunt foarte drăguți. Atmosfera este foarte minunată. Nu știam prea multe, nu știam nimic înainte să vin aici, dar m-am îndrăgostit foarte tare și foarte repede de acest loc. Am avut în ultimele 24 de ore, o mulțime de descoperiri ca de exemplu vișinata, și apoi am cumpărat o pălărie tradițională astăzi. Așa că simt că fac parte din cultură. Mă simt bine integrată și acceptată în cultura de aici.”
Seara, scena principală va fi animată de cele mai mari orchestre din țară, inclusiv Orchestra Fraților Advahov, oferind publicului ocazia de a se bucura de muzica unor artiști îndrăgiți precum Magnat&Feoctist, Satoshi, Dara, „Zdob și Zdup” și Zinaida Julea. În plus, invitația specială a serii, interpreta letoneză Laima Vaikule, va aduce un plus de strălucire acestui eveniment memorabil, consolidând legătura culturală dintre popoare.