Seceta din 2024: pierderi masive pentru fermierii din Moldova

Seceta prelungită din acest an a afectat grav fermierii din Republica Moldova, ducând la scăderi masive în producția agricolă. Temperaturile extreme, care au atins până la 45 de grade Celsius, au distrus culturile din sudul țării, lăsând mulți fermieri fără recoltă. Solicitările pentru sprijin financiar au fost numeroase, dar doar o parte din agricultori au reușit să acceseze ajutoarele promise de stat.

Potrivit lui Vadim Cebanu, fermier din raionul Rezina și membru al Consiliului de Administrație al Forței Fermierilor, seceta extremă a dus la producții aproape inexistente pentru mulți agricultori, în special în sudul țării, unde recoltele la grâu și porumb au fost reduse la doar câteva sute de kilograme pe hectar.

VADIM CEBANU , fermier din raionul Rezina 

„Din start, anul s-a arătat productiv, părea un an bun, dar în primăvară am avut parte de o primăvară timpurie, iar culturile din prima grupă au avut de suferit. La sfârșitul lunii aprilie, acestea au trecut printr-un șoc termic, care a dus la diminuarea producțiilor pe hectar. După aceea, știm cu toții că, în luna iulie, culturile din a doua grupă au fost foarte afectate de arșița care a fost simțită timp de o săptămână și temperaturile ridicate mai sus de 44-45 de grade, care la suprafața solului atingeau 55 de grade.”

Culturile de grâu și porumb, printre altele, au fost grav afectate. Totuși, sprijinul guvernamental a fost insuficient, mulți agricultori fiind excluși de la accesarea fondurilor.

VADIM CEBANU, fermier din raionul Rezina

,,Ministerul a aprobat un credit agricol pentru bănci, inițial în valoare de până la 600 de mii de lei, iar ulterior până la un milion și 600 de mii de lei, cu gaj garantat de stat. Acest suport din partea Guvernului, băncile l-au primit, dar fiecare fermier a fost verificat individual dacă este eligibil sau nu. Astfel, foarte puțini fermieri au reușit să acceseze acel ajutor.”

Seceta nu a afectat doar fermierii, ci și furnizorii de inputuri agricole, care au fost puși în fața unei crize economice majore. Costurile ridicate pentru erbicide, îngrășăminte și echipamente agricole, combinate cu lipsa veniturilor din vânzarea recoltelor, au adus multe ferme în pragul falimentului. Cebanu a subliniat că mulți fermieri au ajuns în imposibilitatea de a-și onora obligațiile financiare și au nevoie urgentă de soluții viabile din partea statului pentru a evita pierderi și mai mari în anii următori.