Organizațiile pentru protecția animalelor din România solicită prim-ministrului și Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) să facă un apel național urgent pentru eliberarea animalelor legate, în contextul vremii extreme prognozate. Aceștia cer, de asemenea, interzicerea definitivă a ținerii câinilor în lanț. Apelul vine după recentele inundații, când multe animale, ținute legate, au fost expuse unor suferințe inutile, transmite agrointel.ro.
Conform ONG-urilor, câinii și alte animale de fermă, ținute în lanțuri sau spații închise, sunt expuse unor pericole imense în timpul calamităților naturale. Organizațiile au subliniat că legarea animalelor nu doar că le afectează sănătatea fizică, dar și pe cea mentală, iar folosirea lanțului este interzisă în multe țări europene, precum Austria și Germania.
Potrivit sursei, situația animalelor înlănțuite, în special a câinilor din mediul rural, este una alarmantă în România. Deși legea prevede o lungime minimă a lanțului de doi metri, majoritatea câinilor sunt legați la punct fix, fără a fi eliberați vreodată. Această practică este o sursă de suferință atât pentru animale, cât și pentru proprietarii lor, care adesea nu conștientizează impactul asupra sănătății lor.
ONG-urile cer un apel urgent, prin toate canalele media, și emiterea unui act normativ care să interzică definitiv lanțurile. Apelul subliniază că imaginea câinilor suferinzi în lanț reprezintă o imagine sumbră pentru România și că este timpul să se adopte măsuri pentru a proteja animalele în mod responsabil.