Agricultura Republicii Moldova, în curs de revoluționare

EMILIA MOCANU, reporter: „În toamnă anului 2026 aici, la Criuleni se va regăsi stațiune didactică experimentală a Universității Tehnice din Moldova. Aici vor fi pregătiți specialiști, nu doar studenți ai universității, dar și agricultori din întreaga țară. Astfel, vor fi studiate cele mai inovative practici din sectorul horticol și vinicol.”

SERGIU POPA, decanul Facultății de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului, UTM: „În cadrul acestei stațiuni didactice experimentale noi vom fonda diferite sectoare. Sectorul horticol, unde vom avea cele mai noi plantațiile pomicole, cele mai noi plantații viticole, tehnologiile innovative, cât și inovațiile care se vor petrece în cadrul sectorului fitotehnic.”

Așadar, studenții facultății, viitorii specialiști în agricultură, vor participa activ la dezvoltarea plantațiilor.

SERGIU POPA, decanul Facultății de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului, UTM: „Vor fi, cum s-ar spune, pe prima linie la elaborarea tehnologiilor inovative și vor fi actorii care vor participa direct la fondarea plantațiilor pomicole, la întreținere a acestor plantații viticole, fitotehnice sau de producere a nutrienților pentru ferma didactică care o avem în cadrul facultății noastre.”

Implicarea studenților în practicile stațiunii didactice experimentale va marca avansarea la un alt nivel a agriculturii din țară.

SERGIU POPA, decanul Facultății de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului, UTM: „Studiază ceva nou și studiază ceva care va fi un pas către viitorul agriculturii în Republica Moldova. De aceea, sperăm că toate aceste lucruri care se întâmplă acum și toate aceste cerințe care le oferă această platformă, va face această trecere frumoasă dintre agricultura tradițională, la agricultura digitalizată, iar actorii care vor participa la această trecere, vor fi studenții noștri de la facultate.”

În același timp, agricultura performantă înseamnă digitalizare. În acest sens, este importantă coeziunea dintre inginerie, it și agricultură, care este, de altfel, practicată de studenți.

DOINA NISTOR, coordonatoare Agrotek Arena: „Multe companii iau studenți la practică și în mod tradițional te-ai gândi că o să mergi la practică într-o gospodărie agricolă, dar aici ei au ocazia să facă practică la companii care oferă soluții de digitalizare a agriculturii.”

Facultatea de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului a inaugurat în luna octombrie a anului precedent Agrotek Arena, un teren în aer liber unde au fost instalate cele mai noi tehnologii utilizate în agricultură. Astfel, datorită realizărilor prezente și scopurilor viitoare, prin practică, studenții vor putea revoluționa industria agricolă.