Ziua Mondială de Conștientizare privind Risipa și Pierderile Alimentare: 6 pași simpli pentru reducerea risipei

La inițiativă Organizației Națiunilor Unite, pe 29 septembrie, este marcată Ziua Mondială de Conștientizare privind Risipa și Pierderile Alimentare. Potrivit FAO, o treime din alimentele produse la nivel global sunt aruncate anual, în timp ce peste 700 de milioane de oameni suferă de foame. Hrana irosită ar putea hrăni două miliarde de persoane.

În Republica Moldova, risipa alimentară a ajuns la circa 19 miliarde de lei în 2023, cu un miliard de lei mai mult față de anul trecut. Dintre care, populația a aruncat alimente în valoare de aproximativ 6 miliarde de lei.

6 PAȘI PENTRU REDUCEREA RISIPII ALIMENTARE

  1. Planificarea cumpărăturilor;
  2. Utilizarea congelatorului pentru surplusul de alimente;
  3. Citirea corectă a etichetelor ;
  4. Calcularea porțiilor;
  5. Valorificarea alimentelor rămase;
  6. Donarea alimentelor sau mâncării gătite.

Banca de Alimente din Moldova îndeamnă consumatorii și operatorii din sectorul agro-alimentar să se alăture eforturilor de reducere a risipei alimentare. Prin colaborare, companiile pot evita distrugerea alimentelor și pot contribui la alimentarea persoanelor nevoiașe, oferind produse către cantine sociale.

Risipa alimentară nu doar că provoacă pierderi economice, dar contribuie și la schimbările climatice, fiind responsabilă de 8 la sută din gazele cu efect de seră la nivel global. Prevenirea acesteia este esențială pentru viitorul planetei și al umanității.