Managementul eficient al apelor: Măsuri și reglementări pentru siguranță și sustenabilitate

Guvernul a decis să îmbunătățească gestionarea resurselor de apă prin modificarea regulamentului privind procedura de elaborare și revizuire a Planului de gestionare a districtului bazinului hidrografic. Potrivit  Guvernului, aceste modificări sunt esențiale pentru prevenirea inundațiilor și reducerea riscurilor de poluare a apei. Una dintre măsuri este obligativitatea expertizei tehnice pentru construcțiile hidrotehnice realizate înainte de 1991. 

Prim-ministrul Dorin Recean a menționat că aceste acțiuni erau necesare de mult timp.

DORIN RECEAN, prim-ministru: „Îmi pare rău că am ajuns să se întâmple o nenorocire ca noi să atragem atenția cuvenită resurselor de apă și, în mod special, cum administrăm bazinele de apă”,

Mai mult, aceasta va permite identificarea și remedierea eventualelor probleme structurale, asigurându-se astfel siguranța acestor construcții. În plus, administratorii de baraje sunt acum obligați să transmită trimestrial datele privind nivelul apei în lacurile de acumulare, iazuri și heleștee, contribuind la o mai bună monitorizare a resurselor de apă.

Totodată, modificările aprobate stabilesc și un cadru clar pentru utilizarea resurselor de apă și a stațiilor de pompare. Aceasta include înregistrarea regulamentelor de exploatare și a fișelor tehnice la autoritatea administrativă responsabilă, precum și integrarea acestor informații în Sistemul informațional automatizat „Cadastrul de stat al apelor”.

În plus, Cabinetul a adoptat o metodologie pentru analiza presiunilor și evaluarea riscurilor generate de activitățile umane asupra districtele bazinelor hidrografice. Aceasta va include o evaluare detaliată a corpurilor de apă aflate sub risc de neîndeplinire a obiectivelor de mediu, iar rezultatele vor fi reprezentate pe hărți colorate, facilitând astfel o mai bună înțelegere a situației actuale și a măsurilor necesare.