Progresul Moldovei în tranziția energetică și valorificarea biogazului

Fundația Federală pentru Mediu din Germania va contribui la construcția a zece centrale de biogaz de dimensiuni medii în Republica Moldova. Astfel, comunitățile agricole vor avea posibilitatea să producă energie verde din deșeuri de origine animală și vegetală, după modelul german.

Alexander BONDE, Secretar General al Fundației Federale pentru Mediu din Germania: „Biomasa este o tehnologie foarte promițătoare din perspectiva energetică, deoarece biogazul poate fi stocat și utilizat atunci când sursele de energie solară sau eoliană nu sunt disponibile. De asemenea, este extrem de avantajoasă pentru fermieri, deoarece le permite să valorifice o parte din producție și să utilizeze deșeurile, practici care nu sunt încă suficient de răspândite. Prin urmare, considerăm că biomasa poate aduce multiple beneficii atât pentru fermieri, cât și pentru sectorul energetic, dar și pentru protecția mediului.”

Republica Moldova, fiind o țară agricolă, are un potențial considerabil în producerea bioenergiei. Acest lucru va oferi țării o sursă de energie regenerabilă, contribuind semnificativ la creșterea securității și independenței energetice.

Alexander BONDE, Secretar General al Fundației Federale pentru Mediu din Germania:
„Sunt 3 proiecte în desfășurare în Moldova și vedem multă energie, mult dinamism, mulți oameni care încearcă să găsească noi soluții și suntem foarte fericiți ca am găsit aici parteneri buni.”

Proiectele realizate de Fundație au o valoare cuprinsă între 123.000 și 142.000 de euro fiecare. În acest context, deșeurile de origine animală sau tescovina pot fi reciclate și utilizate ca surse de energie. În acest mod, deșeurile agricole nu vor mai contamina solul și apa.

Jorg LEFEVRE, Șeful departamentului Proceselor Ecologice: „Avem un proiect în Coșnița, de cealaltă parte a Nistrului și care se ocupă cu procesul de integrare a biomasei provenită de la plantele crescute acolo, de la porci, de la diferite fructe precum merele, reziduurile de la fructe. Lucrăm pentru a obține o sursă de energie din acest biogaz.”

Experții germani încurajează fermierii moldoveni să dezvolte afaceri de producere a biogazului.

Cornelia SOETBEER, Șefa departamentului Comunicare de Mediu: „Există un program pentru studenții din țările Europene Estice și Centrale. programul este dezvoltat de 25 de ani și Moldova este parte a acestuia de șase luni. Astfel, suntem în căutare de studenți, absolvenți care și-ar dori să petreacă între 6 și 12 luni în Germania, cu un proiect, iar mai apoi să revină în Moldova și să implementeze ceea ce au învățat.”

Fundația Federală Germană pentru Mediu este una dintre cele mai mari fundații de mediu din Europa, cu un capital de aproximativ 2,5 miliarde de euro. Aceasta are ca misiune finanțarea proiectelor și inițiativelor de protecție a mediului, care aparțin, în special, companiilor mici și mijlocii. Republica Moldova a fost adăugată la programul de burse al Fundației în această vară.