Fermierii critică ajutorul autorităților

Situația fermierilor din Republica Moldova s-a agravat în anul curent din cauza secetei și arșiței prelungite. Premierul Dorin Recean susține că executivul a alocat 200 de milioane de lei pentru compensarea pierderilor fermierilor. Cu toate acestea, Asociația Forța Fermierilor a venit cu o reacție dură la declarațiile premierului, acuzând Guvernul de manipulare și lipsă de transparență.

DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: „Fermierii au cerut compensarea pierderilor, iar Guvernul a alocat 200 de milioane de lei pentru a-i sprijini. Aceste sume au fost alocate în două etape: 100 de milioane de lei în iulie și alte 100 de milioane din Fondul de Intervenție în septembrie”

Cu toate acestea, fermierii susțin că suma reală alocată pentru compensații este mai mică decât cea declarată și critică legea privind seceta, comparând-o cu măsurile luate de România.

ASOCIAȚIA „FORȚA FERMIERILOR”: „În România, plata datoriilor, dobânzilor și penalităților se suspendă obligatoriu nu pentru 6 luni, cum prevede legea adoptată vinerea trecută de Parlamentul RM, ci pentru 12 luni, ceea ce este absolut logic și oferă agricultorilor afectați răgaz până la recolta următoare. Evident, suspendarea plăților până la primăvară ajută foarte puțin fermierii, mulți dintre aceștia suferind de secetă de 3 ani la rând”.

Fermierii au subliniat că legea adoptată în grabă de autoritățile din Moldova este discriminatorie și că actul normativ nu oferă soluții reale pentru problemele sectorului agricol. Asociația a criticat și lipsa de consultare publică, afirmând că legea a fost adoptată fără participarea activă a fermierilor.

ASOCIAȚIA „FORȚA FERMIERILOR”:”Legea moldovenească a fost elaborată chipurile pentru fermieri, însă fără fermieri. Unicul lucru cu care Asociația Forța Fermierilor este de acord cu șeful executivului ține de necesitatea dialogului.

Asociația insistă asupra necesității unui dialog public și constructiv cu conducerea țării, pentru a găsi soluții reale la problemele grave cu care se confruntă agricultura.