Celebrăm Vinul Moldovei: „Vinul nostru uimitor de bun” pe 5 și 6 octombrie

Tradițiile vinicole, măiestria vinificatorilor și a oenologilor, împreună cu Vinul Moldovei, vor fi celebrate în primul weekend din octombrie. A XXIII-a ediție a Zilei Naționale a Vinului, un eveniment simbolic care întărește statutul Moldovei ca producător de vinuri de înaltă calitate, va avea loc pe 5 și 6 octombrie, în Piața Marii Adunări Naționale.

Ministrul Agriculturii a subliniat sprijinul oferit față de producătorii de vinuri, evidențiind importanța investițiilor vinurilor autohtone.

VLADIMIR BOLEA, vicepremier: ,,Noi am majorat la o sumă de 45 mii lei hectarul, subvenția la hectar la înființare la 240 mii lei și din 2025 Programul Național ,,Vița de Vie Moldovenească” vorbim despre 300 mii lei la soiuri autohtone subvenție din partea statului la înființarea unui hectar de vită de vie soiuri tehnice.”

Potrivit oficialului, în Uniunea Europeană, se preferă exportul de vin îmbuteliat, în timp ce în est – vinuri în vrac.

 VLADIMIR BOLEA, vicepremier: ,,Țările din Uniunea Europeană preponderant exporturile îmbuteliat și la est sunt vinurile vrac: Georgia, Belarus, Ucraina sunt țările care noi exportăm vinul vrac care ulterior este îmbuteliat și exportat sub alte domenii.”

Directorul Oficiul Național al Viei și Vinului, a menționat că anul acesta la eveniment vor fi prezenți peste 90 de vinificatori.

 ȘTEFAN IAMANDI, director, Oficiul Național al Viei și Vinului: ,,La moment avem înregistrat 99 de vinificatori este număr record, an la an tot crește. Dacă noi am început cu aproximativ 40 de vinificatori acum 10 ani în urmă acum avem 99. Nu este exclus că în cadrul Zilei Naționale a Vinului  o să fie mai mult de 100 de participanți, înregistrarea continuei”

Totodată, Ștefan Iamandi a anunțat, în premieră, că anul acesta festivalul va dispune de un spațiu mai mare comparativ cu anii anteriori.

 ȘTEFAN IAMANDI, director, Oficiul Național al Viei și Vinului: ,,În premieră ne extindem de pe strada Bănulescu Bodoni către Maria Cebotari, acolo va fi organizată zona gastronomică pentru a oferi o experiență unică vizitatorilor noștri, iubitorilor de vin de a degusta vinuri și inclusiv de a combina vinurile cu gastronomia noastră unde ne propunem să fie prezente bucatele noastre tradiționale.

Elena Davidescu, reprezentană a vinăriei, a subliniat că dispunem de soiuri care ne permit să ne evidențiem pe plan international.

 ELENA DAVIDESCU, reprezentantă a vinăriei: ,,Atâta timp cât avem soiurile autohtone cu care putem să ne mândrim o altă țară nu poate avea aceste atuuri: feteasca albă, feteasca regală, fetească neagră, rară-neagră. Deci sunt soiuri cu care putem ieși în evidență și consumatorii internaționali anume aceasta și caută de foarte multe ori.”

Mihaela Sîrbu, reprezentantă a vinăriei a subliniat că, deși totul se digitalizează, este esențial ca vinul să fie considerat un produs cu suflet.

MIHAELA SÎRBU, reprezentantă a vinăriei: ,,Producerea este o chestie care trebuie să o menții la top, trebuie să te digitalizezi să o modernizezi, dar în același timp să nu uităm că vinul trebuie să aibă suflet. Noi chiar fiind producători, vinul nostru are suflet. Noi avem grijă de fiecare aromă, fiecare strugure.”

Ziua Națională a Vinului din acest an promite să fie un eveniment remarcabil, celebrând tradițiile vinificației moldovenești și diversitatea soiurilor autohtone. Cu un număr record de vinificatori participanți și o zonă extinsă pentru degustări gastronomice, vizitatorii vor avea ocazia să descopere bogăția vinurilor din Moldova.