Guvernul propune măsuri temporare pentru fermierii afectați de secetă

Agricultorii afectați de secetă vor avea parte de un nou proiect de lege susținut de Guvern. Sprijinul prevede măsuri temporare pentru fermierii ale căror culturi au fost afectate în proporție de cel puțin 60 la sută. Legea se aplică în cazul obținerii creditelor sau leasing pentru activități agricole și care îndeplinesc anumite condiții stricte.

Legea, care urmează să fie dezbătută în Parlament, prevede amânarea plății ratelor și datoriilor pentru o perioadă de șase luni, precum și posibilitatea renegocierii termenelor de plată.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: Noi am propus acest proiect de lege, la care s-a lucrat împreună cu Ministerul Finanțelor, Ministerul Justiției, Banca Națională și Asociația Băncilor din Republica Moldova, pentru a putea găsi măsuri de suport eficiente pentru agricultorii din Republica Moldova, care în anul 2024 se confruntă cu o situație extrem de complicată din cauza secetei și arșiței din acest an.

Totodată, suprafețele cultivate trebuie să fie afectate în proporție de cel puțin 50 la sută, iar pierderile trebuie demonstrate prin acte oficiale.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: Prezenta lege se aplică debitorilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții. Au obținut credite, împrumuturi, bunuri în leasing sau inputuri utilizate pentru activități agricole pe baza unor contracte încheiate în perioada 1 septembrie 2023 – 1 septembrie 2024, iar culturile agricole au fost afectate în proporție de cel puțin 60% de seceta pedologică și atmosferică în anul 2024, iar suprafața prelucrată afectată constituie cel puțin 50%.

Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, proiectul urmează să fie dezbătut în Parlament, iar fermierii eligibili vor trebui să depună documentele necesare în termen de 30 de zile de la publicarea regulamentu