Recolta de grâu, estimată la 990 de mii de tone în acest an
Recolta de grâu din acest an este estimată la 990 de mii de tone. Datele au fost prezentate de Alexandra Șian, secretară de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, în cadrul emisiunii noastre, Actualitatea la Raport. Potrivit oficialei, este acoperit tot necesarul intern.
Totodată, secretara de Stat declară că nu suntem puși în pericol de securitate alimentară, 640 de mii de tone de grâu fiind valorificate pe piața internă, inclusiv pentru morărit și restul activităților.
ALEXANDRA ȘIAN, secretar de stat în cadrul MAIA: „În ceea ce privește exporturile, rămâne să vedem. Piața este foarte volatilă la moment. Încă nu sunt cunoscute nici recoltele din Federația Rusă, nici cele din Franța, care sunt niște jucători foarte mari pe această piață. ”
Iurie Rija, Directorul Executiv al Asociației „Agrocereale” a evidențiat prețul grâului la moment și reluctanța manifestată de fermieri, care ezită să îl vândă.
IURIE RIJA, Director Executiv al Asociației „Agrocereale”: „La moment, prețul pe piață este de 3.50, un preț mediu. Sigur că acest preț, agricultorii motivează și eu cred că după structura lor de costuri nu le acoperă sine-costul. Cu atât mai mult că totuși agricultura este o activitate de antreprenoriat și urmăresc și ei să facă un profit și, respectiv, sunt demotivați ca să vândă, da. ”
În ceea ce privește exportul, cerealele noastre, în mare parte, se îndreaptă spre porturile din România, pentru a fi reexportate ulterior. Alte destinații sunt Grecia, Egipt și Orientul îndepărtat. Inițieri de discuții privind exportul au avut loc pentru domeniul fructelor și produselor procesate.
Reamintim că, în contextul provocărilor climatice, culturile de grupa a doua au avut de suferit în întreaga țară, în total fiind afectate peste 40 de mii de hectare de toate culturile. Raioanele cu cele mai mari pagube rămân a fi Drochia, Fălești și Edineț.