Recolta de struguri, în scădere cu 35 la sută față de anul trecut
Recolta de struguri autohtoni va fi mult mai mică decât anul trecut. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare transmite că anul acesta se va înregistra o scădere de 35 la sută față de 2023, ceea ce semnifică între 3 și 12 tone de struguri la hectar. Astfel, oferta de struguri pentru procesare în 2024 este estimată la până la 220 mii tone, comparativ cu cele 263 mii tone procesate anul trecut.
Potrivit instituției, aproximativ 75 la sută din suprafețele viticole sunt afectate de stres hidric sever sau moderat, iar doar 25 la sută din locații și-au menținut o umiditate optimă a solului. Din cauza temperaturilor extrem de ridicate înregistrate în perioada martie-iulie 2024, faza fenologică de maturare a boabelor a început cu 14-16 zile mai devreme decât în 2023, ceea ce a dus la o recoltare în masă a strugurilor pentru vin încă din 12 august, față de prima decadă a lunii septembrie în anul precedent.
Datele arată că sumele destinate întreținerii, inclusiv amortizarea anuală a investițiilor capitale, sunt estimate între 45 și 60 mii lei per hectar.
Pentru a stimula producerea unei materii prime de calitate superioară, se propune diferențierea prețurilor de achiziție în funcție de soi și calitatea strugurilor. Astfel, se sugerează oferirea unor prețuri mai avantajoase, cu 15-30 la sută mai mari, pentru strugurii destinați vinurilor cu denumire de origine și indicație geografică, pentru soiurile deficitare, pentru soiurile autohtone și cele de selecție nouă, precum și pentru strugurii cu un conținut de zahăr conform cerințelor vinificatorilor.
Unităților vinicole li se recomandă să negocieze prețurile individual pentru fiecare caz, luând în considerare recomandările. Producătorii de struguri sunt încurajați să colaboreze strâns cu unitățile vinicole prin stabilirea unor parteneriate de lungă durată. De asemenea, pentru a supraviețui în contextul unei economii de piață dificile, producătorii, în special cei mici, sunt sfătuiți să se asocieze, să formeze grupuri de producători și să se informeze constant despre oportunitățile de formare profesională pentru a atinge un nivel ridicat de competență și a desfășura afaceri de succes. Înregistrarea parcelelor viticole de producție-marfă în Registrul Vitivinicol al Republicii Moldova este de asemenea esențială.