Cercetătorii au emis recomandări pentru crescătorii de animale în contextul temperaturile caniculare din această vară

Cercetătorii de la Institutul Științifico-Practic de Biotehnologii în Zootehnie și Medicină Veterinară au emis o serie de recomandări pentru crescătorii de animale din Republica Moldova, în contextul temperaturilor caniculare din această vară. Pentru a asigura confortul termic al animalelor, savanții subliniază importanța ventilării corespunzătoare a adăposturilor, a accesului constant la apă potabilă și a hrănirii în perioadele mai răcoroase ale zilei. Evacuarea promptă a dejecțiilor și utilizarea spray-urilor cu apă rece contribuie, de asemenea, la reducerea stresului termic.

Din punct de vedere nutrițional, este recomandată utilizarea surselor de azot neproteic pentru a compensa deficitul de proteine din rațiile zilnice ale rumegătoarelor. Totodată, se recomandă utilizarea aditivilor furajeri, cum ar fi probioticele, și includerea bicarbonatului de sodiu, de la 150 până la 300 de grame per cap de animal, pe zi, pentru vacile de lapte.

Pe termen mediu și lung, savanții recomandă selecția unor rase și hibrizi mai bine adaptați condițiilor pedoclimatice și nutriționale locale. De asemenea, se recomandă cultivarea mai intensă a plantelor furajere rezistente la secetă, cum ar fi diverse varietăți de sorg, meiul african sau sparceta de nisip.

Utilizarea hibrizilor de porumb cu un FAO mai mic, de 370, este esențială pentru a exploata mai bine rezervele de umiditate din sol acumulate iarna și primăvara, astfel încât plantele să formeze boabe înainte de apariția perioadelor de caniculă. În plus, este importantă valorificarea integrală a reziduurilor agricole și industriale pentru completarea bazei furajere.