Criza agricolă, obiectivele Comisiei Agricultură și Industrie Alimentară
Comisia specială parlamentară creată pentru depășirea crizei din domeniul agricol ar putea veni cu soluții până la mijlocul lunii septembrie. Președintele Comisiei Agricultură și Industrie Alimentară, Alexandr Trubca a vorbit despre cadrul de activitate și intervenție al acesteia. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea la raport” a postului nostru de televiziune.
ALEXANDR TRUBCA, președintele Comisiei Agricultură și Industrie Alimentară: „Ceea ce poate să facă Comisia Parlamentară – să vină cu intervenții la nivel de cadru normativ primar, vorbim de cadrul legislativ, vorbim de cadrul normativ secundar, niște modificări la anumite hotărâri de guvern care reglementează niște aștepte, in special vorbim poate de niște măsuri speciale, alocări de fonduri, niște tipuri de suport targetat. ”
Oficialul a menționat aspectele primordiale care trebuie rezolvate pentru a putea oferi suport agricultorilor în contextul secetei.
ALEXANDR TRUBCA, președintele Comisiei Agricultură și Industrie Alimentară: „Prețul inputurilor care în Moldova sunt cu 30,40,50 la sută mai scump ca în Ucraina și România. Sau vorbim despre situația în domeniul asigurărilor ca un element de protejare a agricultorilor ca un instrument. Sau vorbim despre situația din domeniul desecării lacurilor care se întâmplă în anumite regiuni și afectează anumite tipuri de culturi, în special în domeniul multianualelor. Sau avem situația legată de acreditarea agricultorilor și cei care sunt în situații mai complicate cu aspecte legate de Banca Națională a Moldovei.”
Comisia Agricultură și Industrie Alimentară a fost constituită pe 26 iulie anul curent și este formată din 7 membri. Aceasta trebuie în termen de 90 de zile să prezinte Parlamentului un proiect de act normativ și măsuri pentru depășirea crizei din domeniul agricol. Criza este marcată de temperaturile extreme care au afectat culturile agricole din toate raioanele țării.