Stagiile de practică în cadrul ministerelor din țară continuă

Circa 68 de studenți originari din Republica Moldova care își fac studiile în țară, dar si peste hotare, realizează stagiul de practică în cadrul Ministerelor de profil din țără. Aceștia susțin că este o experiență valoroasă care le va asigura un loc de muncă în viitor. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea la Raport” a postului nostru de televiziune.

Mădălina Popov, stagiară în cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor susține că stagiul de practică reprezintă un avantaj pentru dezvoltarea profesională.

MĂDĂLINA POPOV, stagiară ANSA: „Programele astea de stagiu într-adevăr sunt o oportunitate de a completa cumva programul universitar, iar cei care își doresc o pot face și noi încurajăm, noi încurajăm pentru ca din experiența noastră cu siguranță lucrurile se combină și se armonizează între ele.”

Totodată, experiența stagiului de practică formează o idee clară despre activitatea minuțioasă pe care trebuie să o realizeze un angajat, mai spune studenta.

MĂDĂLINA POPOV, stagiară ANSA: „În cadrul agenției am avut posibilitatea să particip la controale sau monitorizări de stat și am remarcat faptul ca este un efort enorm din partea angajaților și își fac într-adevăr munca cu demnitate.”

Daniela Tricolici, stagiară în cadrul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură spune că interacțiunea cu persoanele care activează în domeniu reprezintă o inspirație și oferă o perspectivă detaliată a lucrurilor. Totodată, prezența mai multor experți din țările Uniunii Europene contribuie la formarea unei idei despre procesul de integrare al Republicii Moldova.

DANIELA TRICOLICI, stagiară AIPA: „Acest lucru practic scoate în evidență și sprijinul Uniunii Europene pentru Republica Moldova deoarece avem acești înalți consilieri care sunt pe diferite domenii în diferite instituții și pot ajuta personalul să se descurce mult mai bine cu acest proces de integrare și cumva să faciliteze procesul.”

De asemenea, studentele au menționat că o problemă în instituțiile de stat este deficitul de personal care este marcat de salariile mici. Acestea au accentuat și necesitatea digitalizării continue, dar și necesitatea reducerii birocrației, care ar putea eficientiza munca angajaților.