Astăzi, Republica Moldova celebrează libertatea și democrația în cadrul celei de-a 30-a aniversare de la adoptarea Constituției. Legea fundamentală a țării noastre a fost promulgată la 29 iulie 1994, intrând în vigoare în același an. Actul juridic este un simbol al poporului în lupta sa pentru dreptate şi onoare.
Potrivit președintelui Parlamentului, Igor Grosu, acesta este un moment important de a reflecta asupra principiilor și a valorilor care au stat la baza adoptării constituției și care continuă să formeze temelia țării noastre.
IGOR GROSU, președintele Parlamentului: „Sunt 30 de ani de la adoptarea Legii Supreme a țării care reglementează viața noastră publică și existența fiecăruia în parte în jurul unui scop comun, viața sigură a cetățenilor într-o țară prosperă, într-un stat suveran, unitar și indivizibil, un stat de drept în care justiția este una funcțională, iar drepturile fundamentale ale omului sunt mai presus de toate. ”
Totodată, prim-ministrul Dorin Recean, evidențiază că Legea Supremă este un document viu, care a trecut printr-o serie de transformări, cea mai importantă fiind revenirea la limba română, precum și reafirmarea identității naționale și promovarea diversității lingvistice.
DORIN RECEAN, prim-ministru: „Astăzi percepem democrația ca mod de viață, pentru că doar democrația poate genera bunăstare în libertate. Democrația înseamnă și responsabilitatea de a dezvolta și moderniza societatea noastră, iar acest efort este unul continuu pentru cei de astăzi și pentru generațiile care vor urma. ”
Astfel, celebrarea Zilei Constituției reprezintă o dovadă de respect față de istoria și afirmarea constituționalismului în țara noastră, dar și un îndemn de a cunoaște și de a pune în practică normele constituționale consacrate.