Fermierii insistă asupra stării excepționale în agricultură. „Noi acum suntem șocați, suntem în panică”, afirmă aceștia
Fermierii insistă asupra declarării stării excepționale în agricultură. Codul roșu de caniculă și seceta extremă au afectat din nou culturile, iar agricultorii solicită starea de urgență pentru stabilizare. Declarația a fost făcută în cadrul postului nostru de televiziune, Actualitatea la raport.
Mai mult, fermierul Daniel Leahu, din Drochia, nu crede că va exista vreun agricultor cu venituri anul acesta, în contextul în care unii nu și-au mai plătit datoriile din anul 2022.
DANIEL LEAHU, fermier din Drochia: „Cheltuielile sunt mult mai mari decât noi ceea ce am recoltat și ceea ce o să vindem. Și lucrul acesta, tendința aceasta, se observă nu numai de anul acesta. Sunt 3 ani, 22 secetă, 23 chiar dacă a fost un an cât de cât bun pentru nordul Moldovei că am avut roadă. Noi am ieșit cap în cap doar din contul că am avut roadă. Dar prețurile din nou n-au fost competitive. Ce mai vorbim de sudul sau centrul Moldovei în care anul anterior a fost secetă. ”
Potrivit fermierului Serghei Ivanov, starea excepțională le-ar aduce agricultorilor finanțe ieftine și pe termen lung, stabilizare, parteneriate externe și vânzarea la prețuri reale.
SERGHEI IVANOV, fermier din Fălești: „Noi acum suntem șocați, suntem în panică. Starea excepțională în agricultură ne-ar face pe noi să ne stabilizăm pe noi, cât și pe distribuitorii noștri, creditorii noștri. De ce? Acum, în plin haos, noi nu știm ce o să fie, de unde, ce pași să facem. Pe noi ne atacă toți.”
În același timp, fermierul susține că procesul de acordare a creditelor trebuie să fie perfecționat pentru a deveni o soluție realizabilă.
SERGHEI IVANOV, fermier din Fălești: „Noi nu vrem bani gratis. Dar dați-ne voie să ne credităm, schimbați regulamentul Băncii Naționale față de Băncile Comerciale, dezlegați-le mâinile ca să ne poată credita la resurse financiare fiabile și pe termen lung, pentru că, în agricultură să faci tu un credit circular pe doi ani cu procent de, nu știu, azi e 8, da mâine poate să fie 20 peste noapte, nu este real.”
Diana Coșalîc, director-adjunct în cadrul AIPA evidențiază că una dintre măsurile care ar putea veni în ajutorul fermierilor este deschiderea unei filiale a Bursei României, care ar spori prețul cerealelor. O asemenea implementare a fost discutată de executiv.
Despre resursele financiare care vor acoperi pierderile, oficiala menționează că nu au fost calculate sumele necesare spre alocare. În cazul în care guvernul le va identifica, AIPA este pregătită să intervină corespunzător cu plăți pentru fermieri.