O sursă importantă de apă pentru fermierii sicilieni este pe cale să sece complet
Singura sursă de apă a fermierilor sicilieni poate dispărea complet din cauza precipitațiilor scăzute și a căldurii. Secarea lacului Pergusa din Sicilia amenință atât biodiversitatea din jur, care găzduiește pești, moluște, nevertebrate și păsările migratoare, cât și sectorul agricol. Astfel, localnicii speră la refacerea lacului în toamnă, când ar putea ploua mai mult, transmite agrointel.ro.
Potrivit sursei, Sicilia se confruntă cu o lipsă de precipitații timp de mai multe luni, guvernul declarând stare de urgență după ce recoltele au fost compromise. Asociațiile locale de fermieri susțin că unele culturi de horticole, precum piersicii și măslinii, sunt expuse riscului de a pierde producția, forțând întreprinderile să cumpere apă la prețuri foarte mari, care s-ar putea dovedi în curând nesustenabile.
Totodată, Giuseppe Maria Amato, angajat al grupului de protecție a mediului Legambiente, delcară că insula italiană s-a luptat mult timp cu temperaturile ridicate din cauza schimbărilor climatice, stabilind un record european de 48,8 grade Celsius în 2021.
LUIGI PASOTTI, expert în climă: „Secarea completă și eșecul refacerii cu apă în toamnă ar fi cu adevărat catastrofale. Trebuie să recunoaștem că schimbările climatice au un impact. Începe să provoace daune ireversibile. ”
În ultimele 12 luni, doar 250 de milimetri de precipitații au căzut în Sicilia, o regiune în care agricultura este cheia economiei. Lipsa apei afectează sectorul din zonele centrale, fermierii întâmpinând dificultăți în umplerea rezervoarelor care seacă sau funcționează la niveluri foarte scăzute.