Alterarea produselor alimentare – recomandări pentru comercianți și cumpărători
Luna iulie este o perioadă cu condiții favorabile pentru dezvoltarea microorganismelor de alterare a produselor alimentare. Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, bacteriile patogene principalele cauze ale toxiinfecțiilor alimentare. Astfel, specialiștii vin cu o serie de recomandări pentru comercianții de produse alimentare și cumpărători.
Așadar, operatorii din domeniul alimentar sunt atenționați că alimentele ușor perisabile precum carnea, produsele din carne, lactatele, produsele de patiserie, se păstrează la o temperatură mai mică de 8 grade, (preferabil mai mică de 5 grade ), iar cele gătite sau reîncălzite corespunzător trebuie păstrate la temperaturi de peste 63 de grade Celsius. În continuare, produsele culinarare, deja reci, se comercializează la o temperature de 4 grade. Totodată, carnea, peștele și legumele trebuie procesate pe sectoare diferite, iar interacţiunea dintre materia primă şi produsul finit trebuie evitată. Se permite retragerea produselor alimentare, pe perioade limitate, din spațiile cu temperatură controlată pentru activitățile de preparare, transport, depozitare, expunere și servire a mesei, fără ca aceasta să creeze riscuri pentru sănătate.
Consumatorii sunt îndemnați să evite transportarea produselor alimentare timp îndelungat după procurare, fiind necesară păstrarea la temperaturi optime. Totodată, alimentele trebuie păstrate la temperaturi sigure atât pentru servire, cât și pentru depozitare, iar alimtentele gătite la temperature camerei nu trebuie lăsate maim ult de două ore. De asemenea, decongelarea alimentelor la temperatura camerei nu este recomandată, ci doar decongelarea la frigider.
În cazul constatării unor nereguli, ANSA reamintește că pot fi depuse reclamații pentru a evita pericolul toxiinfecțiilor alimentare.