Agricultura 4.0 – Prima instalație eoliană antiîngheț din Republica Moldova
A îndrăgit agricultura încă din copilărie muncind în acest domeniu alături de părinți, iar în prezent deține 75 de hectare de livadă în s. Zgurița din r. Drochia. Este vorba de antreprenorul Maxim BURLACU. Acesta cultivă vișine, cireșe, prune, caise și mere. Fiind un horticultor tânăr, încearcă mereu să țină pasul cu noile tehnologii și consideră că digitalizarea este viitorul agriculturii. Astfel, o dată cu înființarea culturilor a pornit și procesul de modernizare a afacerii care, în prezent, îi asigură nu doar o recoltă de calitate Procesul de modernizare a afacerii sale a pornit de la digitalizarea unităților de tehnică agricolă, utilizate în livadă. Următorul pas a fost instalarea stațiilor meteo.
Potrivit lui Maxim BURLACU, instalarea stațiilor meteo a permis atât creșterea randamentului recoltei, cât și optimizarea cheltuielilor pentru inputurile agricole.
În contextul schimbărilor climatice care an de an devin tot mai severe, a urmat decizia de a instala plasa antigrindină și instalația eoliană anti-îngheț, aceasta din urmă fiind o premieră tehnologică pentru Republica Moldova.
Turbina antiîngheț , instalată în livada de cireș, funcționează pe bază de motorină și acoperă până la 8 hectare. Mașina eoliană poate fi controlată de la distanță, printr-o aplicație mobilă, și poate preîntâmpina agricultorul despre posibile înghețuri de primăvară.
Tânărul antreprenor recunoaște că digitalizarea tuturor sistemelor din gospodărie îi ușurează semnificativ munca. Sistemele moderne oferă și siguranța că producția agricolă este protejată.
Având în spate mai mulți ani de experiență, Maxim Burlacu a oferit și câteva sfaturi pentru cei care doresc să inițieze o afacere în domeniul horticol.
Maxim BURLACU, horticultor, s. Zgurița, r. Drochia: „Pentru cei care vor să înființeze o livadă, pentru tineri și pentru nu tineri, pentru că orice om ar vrea să-și învestească banii în ceva foarte bun primul sfat este de a frecventa foarte multe seminare, de a căpăta foarte multă informație pentru a nu face greșeli din prima. Avem întrebări pe bază de sol, adică noi trebuie să fim siguri în sol, analiza solului. Doi la mână, avem o problemă cu materialul săditor. Alegerea materialului săditor asta-i 90 la sută din livadă. Asta sunt niște informații pe care ei trebuie să le stabilească într-atât de puternic, încât să fie siguri sută la sută.”
Potrivit specialiștilor din domeniu, agricultura viitorului are şanse doar în condiţiile anticipării pericolelor cauzate de intemperiile naturii, iar tehnologizarea livezilor și a podgoriilor este cea mai înţeleaptă investiţie a fermierilor.
Această emisiune este realizată cu susținerea Elveției și a organizației Helvetas, prin Proiectul OPTIM.