Plățile instant, deja disponibile în Moldova, vor fi obligatorii in UE

O lege adoptată în februarie 2024 la nivel european face obligatorii de anul viitor plăţile instant în întreaga Uniune Europeană. Legea ilustrează doar punctul culminant al unui proces îndelungat, implementat în tot mai multe state ale lumii, inclusiv majoritatea statelor europene, ca răspuns la nevoia introducerii serviciului în sistemele lor financiare. Din martie 2024, printre aceste țări se numără și Republica Moldova. Sistemul MIA, dezvoltat de banca centrală și pus la dispoziția utilizatorilor prin intermediul instituțiilor financiare din sistem, a reușit la scurt timp de la introducere să-și demonstreze avantajele, marcând ireversibil trecerea de la transferuri lente și costisitoare la tranzacții ieftine, sigure şi cu o durată de doar câteva secunde.

Sisteme ce funcționează la ora actuală în lume

La nivel mondial, există câteva exemple de implementare cu succes a sistemului de plăți instant. Iată lista celor mai relevante:

FedNow Service în Statele Unite: FedNow Service este un sistem de plăți instant introdus în SUA în iulie 2023. Utilizatorii pot efectua transferuri de fonduri în timp real, la orice oră din zi și din noapte, 365 de zile pe an.

Faster Payments în Marea Britanie: Marea Britanie este țara care a avansat sistemele de plăți rapide, revoluționând modul în care persoanele fizice și oamenii de afaceri transferă bani. Introdus în 2008, sistemul Faster Payments este disponibil 24/7 și poate fi utilizat pentru efectuarea de plăți la orice oră a zilei, inclusiv în weekend și în zilele de sărbătoare.

PIX în Brazilia: Sistemul Pix a fost lansat în anul 2020 și permite clienților să transfere bani instant într-un cont bancar sau într-un portofel digital, 24 de ore din 24, fără comisioane.

Faster Payment System (FPS) în Hong Kong: Sistemul FPS din Hong Kong a fost introdus în 2018 și facilitează transferuri rapide, non-stop, îmbunătățind accesibilitatea financiară și promovând o societate fără numerar.

Fast Payments în Singapore: Sistemul de plată FAST (Tranzacții Rapide și Securizate) din Singapore a poziționat țara în fruntea mișcării globale pentru plăți instant. Lansat în 2014, Fast Payments permite persoanelor fizice și afacerilor să transfere fonduri rapid și în siguranță, consolidând reputația Singapore ca un centru financiar cu soluții de plată de ultimă generație.

PromptPay Thailand: PromptPay a fost lansat în Thailanda în 2016 ca un sistem de plată care permite clienților din Thailanda să trimită sau să primească fonduri în Thai Baht folosind canale digitale în timp real.

BLIK în Polonia: Sistemul BLIK a fost lansat în Polonia în 2015, iar de atunci a devenit un mod popular de a efectua plăți rapide și securizate. BLIK funcționează prin generarea unui cod unic de 6 cifre în aplicația bancară a utilizatorului, valabil pentru 2 minute, permițând plăți online și retrageri de numerar de la ATM-uri fără a necesita un card fizic.

MIA, un succes pentru piața Republicii Moldova

MIA Plăți Instant, sistemul dezvoltat în Republica Moldova de Banca Națională a Moldovei, se aliniază la modelul și standardele tehnice implementate în Zona Unică în Plăți în Euro (SEPA Instant Credit Transfer), precum și la cele mai reușite modele pe plan internațional, cum ar fi cel din Brazilia cu un grad avansat de acoperire. Furnizat prin intermediul aplicațiilor financiare din telefoanele mobile, MIA a fost lansat pe 12 martie 2024 și are deja peste 128.000 de utilizatori în toată țara. Noul sistem a fost utilizat până acum pentru transferarea a peste 200.000.000 de lei, în cadrul a aproximativ 200.000 de tranzacții. Sistemul permite persoanelor să transfere bani instant între toate conturile de plăți, indiferent de instituția financiară la care se deservesc, fără a oferi acces unor terțe persoane la datele bancare, doar prin intermediul indicării numerelor de telefon ale participanților la tranzacții. Un avantaj este că noul sistem de transfer nu presupune comisioane până la atingerea sumei cumulative de 10 mii de lei, care reprezintă limita lunară. Pentru transferurile ulterioare atingerii acestei sume, se aplică comisioane mici, ce nu depășesc 5 lei pentru un transfer, indiferent de instituțiile financiare implicate (bancare și non-bancare). În prezent, MIA Plăți Instant permite două opțiuni: Transfer Instant (P2P) și Solicitare de Transfer (RTP), însă se planifică extinderea sistemului precum plățile în bază de cod QR, plățile în bază de linkuri în magazinele online, transferuri între conturile proprii (Me2Me), plățile către guvern (P2G), iar în 2025, se planifică a fi introduse și transferurile între persoane juridice.

MIA Plăți Instant, sistemul dezvoltat în Republica Moldova de Banca Națională a Moldovei, se orientează la modelul și standardele tehnice implementate în Zona Unică în Plăți în Euro  (SEPA Instant Credit Transfer), precum și la cele mai reușite modele pe plan internațional, cum ar fi cel din Brazilia cu un grad avansat de acoperire.

Furnizat prin intermediul aplicațiilor financiare din telefoanele mobile, MIA a fost lansat pe 12 martie 2024 și are deja peste 100.000 de utilizatori în toată țara. Noul sistem a fost utilizat până acum pentru transferarea a peste 100.000.000 de lei, în cadrul a aproximativ 100.000 de tranzacții.

Sistemul permite persoanelor să transfere bani instant între toate conturile de plăți, indiferent de instituția financiară la care  se deservește, fără a oferi acces unor terțe persoane la datele bancare, doar prin intermediul indicării numerelor de telefon ale participanților la tranzacții. Un avantaj este că noul sistem de transfer nu presupune comisioane, până la atingerea sumei cumulative de 10 mii de lei, care reprezintă limita lunară. Pentru transferurile ulterioare atingerii acestei sume, se aplică comisioane mici, ce nu depășesc 5 lei pentru un transfer, indiferent de instituțiile financiare implicate (bancare și non-bancare).

În prezent, MIA Plăți Instant permite două opțiuni: Transfer Instant (P2P) și Solicitare de Transfer (RTP  ), însă se planifică extinderea sistemului precum plățile în bază de cod QR, plățile în bază de linkuri, în comerț electronic, plățile către guvern (P2G), transferuri între conturile proprii (M2M), iar în 2025 vor fi introduse și transferurile între persoane juridice (B2B).

Din 2025, plățile instant devin obligatorii în UE