Cel puţin 45 de persoane şi-au pierdut viaţa, luni dimineaţă, după ruperea unui baraj în Valea Riftului din Kenya, pe fondul precipitaţiilor abundente. Şeful poliţiei din regiune a declarat că majoritatea victimelor erau femei, copii şi bătrâni. Bilanţul deceselor ar putea creşte pe măsură ce operaţiunile de curăţare din zonele afectate continuă.
Opt cadavre au fost recuperate sâmbătă dintr-un râu din comitatul Makueni, în estul țării, după ce un camion în care călătoreau a fost luat de un pod scufundat. Alte 14 persoane au fost salvate, potrivit localnicilor. Locuitorii spun că camionul transporta peste 30 de persoane când a încercat să traverseze podul inundat. Ei se tem că alte cadavre vor fi scoase la suprafață când apele se vor liniști.
„Așteptăm doar ca apa să se retragă pentru ca tinerii de aici să poată verifica dacă există cadavre care ar fi putut fi blocate în nisipul de sub apă, astfel încât acestea să poată fi recuperate.”
„Aproape 20 de persoane au fost luate de inundații în râu, 11 persoane au fost salvate. În această dimineață am reușit să scoatem camionul.”
Sezonul ploios din Kenya, care începe de obicei în luna martie, a fost deosebit de intens în acest an din cauza efectelor asociate cu fenomenul meteorologic El Nino. Duminică, guvernul kenyan a decis amânarea începerii noului semestru şcolar din cauza inundaţiilor.
„Apa a venit țâșnind de acolo de sus și a măturat lucrurile oamenilor. Familiile au pierdut paturi, proprietăți în general, mașinile sunt blocate în aval, așa că am aprecia orice ajutor pe care îl putem primi.”
„M-am trezit la 3 dimineața pentru a ajuta la salvarea oamenilor. Am făcut cinci drumuri cu duba poliției care transporta cadavrele victimelor. În ultima călătorie, am scos cadavrele a patru copii, două femei și un bărbat.”
RIGATHI GACHAGUA, vicepreședinte al Kenyei: „Nu îndrăzniți natura. Am văzut lucruri care mă întristează foarte tare. Văd oameni care încearcă să traverseze și să treacă cu mașina prin inundații foarte violente doar pentru a sfârși prin a fi măturați, pierzându-și viața și lăsându-și familiile în suferință.”
SUSAN KIHIKA, guvernatorul comitatului Nakuru: „În calitate de guvern al comitatului Nakuru, în prezent mergem la toate barajele noastre și drenăm apa pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple. În plus, ne vom asigura că îi vom alerta și îi vom muta pe cei dintre voi care se află în zonele predispuse la inundații în spații mai sigure.”
Peste 130 de mii de persoane sunt afectate, mii de case fiind luate de ape și altele inundate. Drumurile și podurile au fost avariate sau distruse. Țara din Africa de Est a cunoscut săptămâni întregi de ploi abundente și inundații grave în capitala Kenyei, Nairobi, precum și în regiunile vestice și centrale ale țării.