Parlamentul a aprobat, în prima lectură, proiectul de lege privind crearea camerelor agricole
Parlamentul a aprobat, în prima lectură, proiectul de lege privind crearea camerelor agricole. Acestea ar urma să fie constituite în două nivele. Este vorba despre 10 camere regionale și Camera Agricolă Națională. De cealaltă parte, reprezentanții fermierilor critică inițiativa și cer consultări urgente.
Astfel, Asociația „Forța Fermierilor” susține că proiectul este criticat de jumătate de an de către mai multe organizații și experți. În opinia lor, documentul a fost votat în prima lectură contrar avizului direcției juridice a Parlamentului.
„Insistența cu care se dorește aprobarea prezentului proiect ne convinge că se dorește cu orice preț subjugarea prin lege a mediului asociativ din sectorul agrar. Asociațiile de fermieri și mai ales cele de profil și-au demonstrat eficiența și rolul lor în dezvoltare agriculturii în beneficiul fermierilor mici și mijlocii, iar acum Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare intenționează să subordoneze toate organizațiile de agricultori prin intermediul acestor camerelor agricole.”, se menționează în comunicatul Asociației „Forța Fermierilor.
Fermierii au criticat și anterior inițiativa Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare de a crea camerele agricole. Reprezentanții ramurii acuzau autoritatea că ar intenționa să recurgă la „colectivizare silită”, iar ministrul de resort, Vladimir Bolea, preciza că ideea a fost inspirată din Austria și că toți agricultorii vor beneficia de activitatea acestor instituții.