Istoria de succes a tânărului horticultor Adrian Cavcaliuc
A înființat una dintre cele mai performate livezi din țară, lucru care i-a permis să obțină roadă de calitate superioară și să ajungă pe piețele de export europene. Este vorba despre istoria de succes a tânărului antreprenor, Adrian CAVCALIUC, care în anul 2018 a înființat o livadă super-intensivă de cireș în localitatea Vadul-Rașcov din raionul Șoldănești, pe o suprafață de 25 de hectare. După ce a prins gustul horticulturii, acesta a mai plantat încă 20 de hectare de mere și 10 – de vișină, iar planurile nu se opresc aici. Totuși, pentru a livra consumatorilor un produs cu gust și calități deosebite era nevoie de investiții semnificative, inclusiv în sistemele de digitalizare a gospodăriei.
Adrian CAVCALIUC, administrator „ECOFARM-PROD”: „Așa tip de livezi nu pot fi plantate fără apă. Pentru asta avem stația de irigare Noi avem program pe zile când să se efectueze irigarea în câmp și nu mai avem nevoie de a ne aminti cumva, uităm, ne luăm cu alte lucruri și știm că aici automat se face irigarea.”
O decizie la fel de reușită a fost și instalarea plasei antigrindină.
Adrian CAVCALIUC, administrator „ECOFARM-PROD”: „Plasa antigrindină este tot un lucru foarte important în livadă, pentru că odată cu venirea grindinei, în caz că se întâmplă așa, pierdem toată roada, dar o pierdem nu numai pe anul acesta, dar o pierdem și pe anii viitori.”
În același timp, administratorul companiei „ECOFARM-PROD” Adrian CAVCALIUC a învestit și în stații meteo.
Adrian CAVCALIUC, administrator „ECOFARM-PROD”: „Sistemul meteo putem să-l gestionăm de la distanță, adică din program. Avem un program special de la furnizorul stației meteo prin intermediul căreia noi putem să ne uităm la prognoza meteo, prognoza bolilor..”
Una dintre stații a fost procurată cu sprijinul Proiectului OPTIM, susținut de Elveția și organizația Helvetas.
Adrian CAVCALIUC, administrator „ECOFARM-PROD”: „Proiectul Optim ne-a sprijin. Ne-a ajutat foarte mult la procurarea, chiar a fost un grant, stația meteo prin proiectul Optim. Avem un sprijin la procurarea liniei de sortare și hidrocooler-ului pentru cireașă. Aici a fost un ajutor foarte mare întrucât anul trecut cum a fost un an favorabil pentru R. Moldova, noi am reușit să prindem acel an cu sistemele de hidrocooling, de răcire a cireșei pe apă și de sortare pentru a vinde marfa cumpărătorului din UE.”
O altă cheie a succesului a fost implementarea celor mai moderne tehnologii de post-recoltare a fructelor care, la rândul lor, au contribuit la deschiderea căilor spre noi piețe de desfacere.
Adrian CAVCALIUC, administrator „ECOFARM-PROD”: „Depozitul frigorific, liniile de sortare, toate sistemele ce le avem noi instalate la post-recoltare ne ajută foarte mult la exportul mărfurilor pe toate piețele. Începând cu piața tradițională – Belarus, Rusia terminând cu piețele din Europa cum ar fi: Spania, Polonia, Italia, Croația, Suedia, Olanda.”
Totodată, combinarea celor mai bune soluții din agricultura modernă au permis obținerea certificatelor de calitate.
Adrian CAVCALIUC, administrator „ECOFARM-PROD”: „La asemenea livezi cu linia de sortare, cu toate echipamentele post- recoltare mai avem nevoie și de o certificare cum ar fi: GLOBALG.A.P sau SMETA, GRASP, EFS-ul. În Europa fără aceste certificări ar fi imposibil să vindem marfă. Este foarte important, pentru că prin asta clienții europeni, mai bine spus cumpărătorii finali pot avea încredere că această companie are anumite tradiții și respectă anumite reguli de igienă, curățenie, recoltării, ambalării și așa mai departe.”
Planurile pentru viitor sunt mari, iar oportunitățile de pe piața externă îl fac să-și dorească să dezvolte afacerea într-un ritm mai accelerat.
Potrivit statisticilor, în comparație cu livezile clasice, care dau o recoltă calitativă de aproape 55 la sută, în cele moderne roada superioară este de aproximativ 95 la sută.