Căldura din aprilie lovește în cultura de rapiță. Fermierii moldoveni, nevoiți s-o protejeze
O serie de temperaturi neobișnuit de ridicate în luna aprilie a pus sub semnul întrebării recolta de rapiță a fermierilor din Moldova, forțându-i pe unii să apeleze la tratamente speciale pentru a proteja culturile de secetă și vegetație rapidă. Fermierul Sergiu Ivanov din satul Pîrlița, raionul Fălești estimează o scădere semnificativă a producției de rapiță. Peste 200 de hectare de teren ar putea fi afectate, iar agricultorul se pregătește pentru un an dificil, transmite Nord News.
SERGIU IVANOV, fermier: „A înflorit prea repede. Practic am fost nevoiți să reducem un tratament. Totodată, lipsa apei rapița o resimte ca un stres hidric ceea ce va influența negativ asupra roadei. Pe anul acesta clar vedem, sincer sperăm la trei tone media, dar nu cred să atingem. Undeva la două tone o să fie maxim.”
În ciuda dificultăților, fermierii speră că prețurile pe piață vor compensa pierderile, având în vedere cererea crescută pentru ulei de rapiță în Uniunea Europeană, unde majoritatea producției este exportată.
SERGIU IVANOV, fermier: „Anul trecut am avut un preț mediu de 6,53 per kilogram. Anul acesta prețurile de bursă, ceea ce ține anume de rapiță, este singura cultură care cât de cât are un preț un pic mai bun față de anul trecut. Vorbim undeva de 400 de euro, livrat în portul Constanța, ceea ce vorbește despre un preț de vânzare undeva între șapte și 7,60, maxim opt lei o să fie anul acesta.”
Academicianul Boris Boincean de la Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția” din Bălți confirmă că stresul termic și hidric este o problemă majoră în agricultura de astăzi.
BORIS BOINCEAN, academician: „Toată agricultura se confruntă cu un stres hidric și termic. Nu doar temperaturi înalte, dar și lipsa de umiditate. Iată, azi, fiind în câmp am văzut niște crăpături deja în sol enorme. Ne promit zilele următoare ploi, dar plantele au fost afectate.”
Rapița constituie o materie primă esențială în producția de margarină, maioneză și ulei de gătit. Datorită compoziției sale unice de acizi grași, care oferă beneficii notabile din punct de vedere fiziologic și nutrițional, uleiul de rapiță este clasat printre cele mai preferate uleiuri de gătit în Germania.