Majorarea prețurilor de achiziție a merelor de către procesatorii moldoveni nu a dus la o creștere a aprovizionării cu materie primă. Constatarea a fost făcută de Asociația Producătorilor de conserve de fructe și legume din Republica Moldova.
Potrivit președintelui Asociației Producătorilor de conserve de fructe și legume, Ștefan Golubciuc, unul dintre producătorii locali de concentrate, majorează periodic prețul angro pentru mărul de sezon cu aproximativ 15-20 la sută peste prețul mediu. Cu toate acestea, încercarea de a stimula producătorii de mere să-și vândă marfa nu oferă rezultatele așteptate, iar volumul livrărilor rămâne la nivel a zeci de tone pe zi.
În același timp, potrivit experților, în luna martie, comparativ cu februarie, volumul exporturilor de mere din țara noastră a crescut de la 16 mii de tone la 22 mii de tone. În aprilie, se menține o intensitate destul de mare a livrărilor externe.
Potrivit reprezentanților Asociației „Moldova Fruct”, în prezent, în depozitele industriale ale producătorilor agricoli și comercianților se află aproximativ 50 de mii de tone de mere din recolta-2023. Până în luna iunie, este posibil ca acest volum de producție să fie vândut în stare proaspătă atât pe piața internă, cât și cea externă. Cu toate acestea, câteva mii de tone de mere vor fi disponibile și pentru prelucrare.
Potrivit evaluării preliminare a specialiștilor din cadrul Asociației Producătorilor de conserve de fructe și legume din Moldova, fabricile moldovenești au procesat deja peste 300 de mii de tone de mere din recolta de anul trecut.