Biserica din lemn din satul Măcăreuca riscă să se prăbușească. Autoritățile spun că nu au mijloace financiare

Biserica din lemn din satul Măcăreuca riscă să se prăbușească. Autoritățile spun că nu au mijloace financiare. Lăcașul de sfânt are peste 230 de ani, iar ultima slujbă a fost ținută anii 90, transmite TV-Nord

„Ați fost vreodată la slujbă? – Da cum, am fost, înainte făceau praznice aici, acum a fost vorba să o repare din nou. – Cum era pe timpuri, era frumos? – Frumos, frumos era.”

„Nu e cum acum, ați văzut acum cum e? Era frumos și înăuntru și în afară.”

Alături este biserica din piatră, care are și ea peste 100 de ani.

FIODR ZERU, preotul satului Măcăreuca, raionul Drochia: „Vreo 15 ani nu se face nimic îi agravat și tragem nădejde la bunul Dumnezeu cumva și Maica Domnului să ne ajute, poate cumva să reușim să o restaurăm, iaca asta e principalul. Te doare sufletul, e clar lucru. Îi ca monument istoric, iaca care-i socoteala, îi dată la Ministerul de Cultură, oare cum se spune el, aceștia răspund.”

Autoritățile spun că acest monument trebuie restaurat de urgență, deoarece urmează să se ruineze.

DUMITRU CUȚCHI, primarul comunei Cotova, raionul Drochia: „Acest monument este foarte important pentru comuna noastră, deoarece este deja biserica aceasta din piatră construită alături, iar aceasta din lemn a rămas ca un monument istoric, din păcate noi nu avem finanțe să alocăm pentru construcția acestei clădiri, dar sperăm că Guvernul și alte organe vor contribui la dezvoltarea și reamenajarea acestei construcții.”

CRISTINA ȚURCANU, șefa direcției cultură, tineret și sport Drochia: „Raionul Drochia are 2 biserici din lemn, este vorba de această biserică și biserica din satul Fîntînița care este conservată mult mai bine, din păcate, biserica din lemn de la Măcăreuca are peste 200 de ani, este din 1793, dar se presupune că este mult mai veche, ultima reparație sau restaurare a fost făcută cu ajutorul comunității de aici în 1985. În această biserică s-au păstrat niște elemente din ușile împărătești, au fost și icoane, dar cu timpul au dispărut și nu mai știm de urma acestor icoane vechi. Biserica merită a fi salvată.”

Reconstrucția bisericii din lemn a fost estimată în 2014 la trei milioane de lei. În prezent însă, suma poate fi cu mult mai mare.