Proprietarii a peste 8.500 de locuințe din sectorul rezidențial vor beneficia de investiții destinate renovării din punct de vedere energetic

Proprietarii a peste 8 500 de locuințe din sectorul rezidențial vor beneficia de investiții destinate renovării din punct de vedere energetic. Se estimează că, în următorii trei ani, aproximativ 507 mii de metri pătrați de locuințe, dintre care în jur de  75% vor fi clădiri rezidențiale și 25% – case individuale, vor fi supuse renovărilor care vor conduce la economii de energie de până la 40%. Obiectivele vor fi realizate cu suportul financiar oferit sub formă de grant și alocații din Fondul pentru Eficiență Energetică în Sectorul Rezidențial, care are o valoare în jur 1,4 miliarde de lei în anii.

CAROLINA NOVAC,  secretarul de stat în Ministerul Energiei: „Prin acest fond noi țintim ca până în 2027 în jur de 507 metri pătrați din fondul locativ să fie acoperite,  ceea ce ar reprezenta în jur 8500 de locuințe din blocurile locative să fie acoperite și în jur 5 mii de case individuale. Dacă ne uităm la termenul de aplicare a acestui fond până în 2027 noi anticipăm să avem economii de energie în jur de vreo 66 de milioane de kw/h.  ”

Până la 70% din valoarea investiției necesare pentru renovarea termică a blocurilor va fi acoperită sub formă de grant, iar 30% va constitui contribuția proprie a locatarilor. Totodată, proprietarii de locuințe, înregistrați pe compensatii.gov.md și cărora le-a fost atribuită categorie de vulnerabilitate energetică vor beneficia de compensații pentru achitarea contribuției din Fondul de vulnerabilitate energetică.

ION MUNTEAN, directorul CNED: „Pentru cei care sunt interesați, gospodăriile casnice vor fi eligibile măsuri cum ar fi izolarea termică a pereților, izolarea termică a acoperișurilor , respectiv schimbarea geamurilor , implementarea tehnologiilor cum ar fi pompe termice de căldură și alte măsuri care urmează să contribuie la reducerea facturilor la energie.”

Ion Muntean a menționat că locatarii din blocurile multietajate vor beneficia de termoizolarea fațadei, a acoperișului/tavanului/etajului tehnic, a subsolului, înlocuirea tâmplăriei vechi, a sistemului de distribuție a agentului termic din cel tradițional pe verticală, în altul mai modern și eficient pe orizontală, cu instalarea contoarelor individuale pentru fiecare apartament, care presupune și asigurarea livrării apei calde, iar ca rezultat renunțarea la boilere, punerea în practică a ideilor de îmbunătățire a sistemului de iluminat și ventilare.