Adunarea Generală a Federației Agricultorilor din Moldova: Bilanț și Perspective
Membrii Federației Agricultorilor din Moldova s-au întrunit la Adunarea Generală și au făcut bilanțul anului precedent. Fermieri, reprezentanți ai Organizațiilor Regionale, factori de decizie, finanțatori și parteneri au fost prezenți la eveniment, unde au luat cunoștință de rezultatele obținute și au discutat strategia de lucru pentru perioada 2024-2027. Totodată, împreună cu reprezentanții instituțiilor statului, au discutat problemele din sector și au propus soluții.
Aurelia BONDARI, directorul executiv FARM, a prezentat reușitele, dar și provocările întâmpinate în ultimii trei ani. În ciuda crizelor energetice, fluctuațiilor de prețuri și conflictului din Ucraina, FARM a continuat să fie alături de membrii săi și să ofere suportul necesar pentru dezvoltare. Astfel, în perioada strategică 2021-2023, unele din realizările importante sunt:
· Reprezentarea intereselor membrilor. Au fost implementate 11 campanii de advocacy atât în parteneriat cu alte organizații cât și individual la subiectele: Politica de subvenționare, Promovarea stimulentelor adiționale pentru cooperarea agricultorilor, Simplificarea accesului la apă pentru irigare (inclusiv apele subterane).
· Dezvoltarea afacerilor. Circa 3500 au obținut suport practic în accesarea resurselor financiare din care: 3198 agricultori au beneficiat de suport la pregătirea aplicațiilor și dosarelor pentru subvenționare în sumă totală de 772,6 mln. MDL; 253 fermieri au fost asistați în elaborarea planurilor de afaceri și accesat credite în sumă de 190,2 mln. MDL; 86 producători agricoli au beneficiat de suport în pregătirea aplicațiilor pentru programe de granturi și au accesat granturi în suma de 10,9 mln. MDL.
Deci, cu certitudine FARM este lider în oferirea asistentei tehnice în accesarea resurselor financiare și dezvoltarea afacerilor de către fermieri.
· Reziliență rurală. Ca urmare a numeroaselor activități de școlarizare și asistență tehnică, peste 1000 de agricultori implementează agricultura conservativă și bunele practici agricole, iar 43 din ei au obținute certificate Global GAP.
· Durabilitate instituțională. Calitatea serviciilor a sporit prin instrumente noi de evaluare, iar veniturile generate de organizațiile membre din serviciile comerciale s-au majorat cu peste 45%.
De menționat că promovarea și implicarea femeilor și tinerilor reprezintă un obiectiv prioritar pentru FARM, iar expertiza noastră a ajutat femeile să obțină subvenții și finanțări, dar și să lanseze start-up-uri.
FARM își propune pentru următorii trei ani să contribuie și mai departe la dezvoltarea sectorului și să-și mențină poziția de LIDER în anumite domenii. Noua strategie reflectă atât evoluția tehnologică și preocupările din ce în ce mai mari față de sustenabilitate, cât și adaptarea la noua configurare instituțională și a mediului concurențial ne loial.
În cadrul Adunării Generale s-au dezbătut și problemele din sector, iar unul dintre cele mai importante subiecte au fost politica și regulamentul de subvenționare, ce rămâne a fi una neechitabilă, irigația și lipsa accesului la apă necesită o mai mare implicare financiară din partea statului, practicile agricole regenerative și sănătatea solului trebuie să fie priorități atât pentru fermieri, cât și pentru instituțiile statului.
Reprezentanții instituțiilor de stat Vasile ȘARBAN, secretar de stat al MAIA, Diana COȘALÎC, director interimar AIPA și Viorel CHETRARI, Șef al Direcției Protecția Plantelor ANSA, au afirmat că există deschidere totală pentru comunicare și colaborare din partea lor. Lucrurile se fac doar în colaborare. Iar în această situație, FARM joacă un rol important, având un nume și o voce puternică în reprezentarea fermierilor, la nivel național.
Propunerile făcute de agricultori au fost incluse în Rezoluția Adunării Generale 2024, care urmează să fie înaintată instituțiilor responsabile.