Criptomonedele și tehnologiile blockchain pe piața europeană. Tendințe și oportunități în era digitală
Antreprenorii, studenții și profesorii din Cahul au participat la cea de-a șaptea ediție a evenimentului Innovation Talks, unde au discutat despre criptomonede și tehnologiile blockchain. Subiectul a fost livrat de Ernest Bîtca, CTO-ul aplicației de crypto tracking Toki Tracker. Specialistul a vorbit despre necesitatea criptomonedelor în era digitală, structura unui blockchain, securitatea BTC și altele, oferind participanților o perspectivă amplă și detaliată asupra acestor concepte complexe.
„Este foarte important să cunoaștem mecanismele de lucru ale acestui domeniu, pentru că mulți oameni cad pradă diferitor escrocherii, activități ilegale și, cumva, sper că această prezentare o să-i protejeze. Da, sunt monede care într-adevăr vând aer, dar din punct de vedere al programării, tehnologiile blockchain pot asigura o lume democratică mai sigură. Am văzut cum funcționează aceste tehnologii și poate, în viitor, o să fie folosite pentru sistemul de vot, pentru patentarea sau asigurarea drepturilor de autor pe diferite lucruri digitale precum imagini, cântece sau altele”, a menționat Ernest Bîtca, CTO-ul aplicației de crypto tracking Toki Tracker.
Potrivit site-urilor de specialitate, criptomonedele sunt bani digitali, iar tehnologia blockchain reprezintă coloana vertebrală a criptomonedelor precum Bitcoin și Ethereum. La cel mai elementar nivel, blockchain-ul reprezintă o înregistrare transparentă a tuturor tranzacțiilor disponibile pentru toată lumea. Totodată, tehnologia blockchain din spatele criptomonedelor face posibil transferul de criptomonede peer-to-peer fără utilizarea unui intermediar, cum ar fi o bancă sau orice autoritate centrală.
Participanții la Innovation Talks au avut ocazia să cunoască lucruri noi și să-și consolideze cunoștințele în acest domeniu, care este în continuă evoluție. Totodată, aceștia au interacționat și și-au împărtășit ideile cu alte persoane pasionate de tehnologie și inovație.
„Am mai fost anterior și la alte evenimente de acest gen, dar de această dată am rămas impresionat, pentru că tema este foarte interesantă. A fost explicat foarte ușor și pe înțelesul tuturor. Pentru mine acest subiect este apropiat, pentru că am studii în IT, dar am studiat și singur această temă”, a spus Adrian Nichiforeac, student al Colegiului „Iulia Hasdeu” din Cahul.
Evenimentul a fost apreciat și de vice-șeful Secției Cooperare pentru Dezvoltare de la Ambasada Suediei în Moldova, Thomas Alveteg, care a efectuat o vizită la Centrul Inotek.
„Sunt foarte foarte impresionat de prezența unui număr mare de oameni și de interesul tinerilor pentru acest gen de subiecte. Este foarte important să dezvoltăm și regiunile, nu doar capitala țării, iar una dintre cele mai bune modalități de a face acest lucru este să promovăm inovația și antreprenoriatul printre tineri. Colaborările pe care le avem cu Fundația Inotek, universitatea, primăria, sectorul privat și alte organizații din Cahul sunt foarte importante. Credem că orașul Cahul are un mare potențial, iar oamenii trebuie doar să înțeleagă că, de fapt, poți crea lucruri uimitoare aici și poți rămâne să îți construiești viitorul în Cahul”, a declarat Thomas Alveteg, vice-șeful Secției Cooperare pentru Dezvoltare de la Ambasada Suediei în Moldova.
Innovation Talks este un eveniment de networking dedicat inovării și evoluției în domeniul tehnologic pentru comunitatea din regiunea Cahul. Acesta este organizat de Fundația Inotek și proiectul Eu4Moldova: Startup City Cahul în parteneriat cu Europe Café, cu suportul Uniunii Europene și Ambasadei Suediei.