În acest weekend, ceasurile se dau înainte, iar noaptea devine mai scurtă. Astfel, în noaptea de sâmbătă, 30 martie, spre duminică, 31 martie, să nu uităm să schimbăm acele ceasornicelor în cazul în care mai avem ceasuri mecanice. Cu un anunț în acest sens a venit purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă.
DANIEL VODĂ, purtătorul de cuvânt al Guvernului: „Vestea bună este că, în cazul gadgeturilor electronice, această schimbare este realizată automat. Dar oricum, dacă aveți o întâlnire în duminica respectivă, să vă asigurați că ceasul arată ora corectă. Totodată, schimbarea orei de vară este o practică adoptată de mai multe țări europene și nu numai.”
Trecerea la ora de vară are loc inclusiv din considerentul că economia țării noastre este conectată la unele elemente ale Pieței Unice Europene prin intermediul Acordului de Asociere R. Moldova – Uniunea Europeană.
Trecerea la ora de vară are scopul de a folosi la maximum lumina solară, în intervalul aprilie – octombrie. Totodată, mai mulți specialiști în medicină și psihologie susțin că trecerea la ora de vară poate influența starea de sănătate și de spirit a multor persoane, în special a celor care suferă de maladii cronice.
Trecerea la ora de vară este efectuată în conformitate cu propunerea Comisiei Economice Europene a ONU și concomitent cu statele membre ale Uniunii Europene.
În luna martie 2019, deputații europeni au votat pentru renunțarea la schimbarea orei în Uniunea Europeană începând cu anul 2021. Astfel, fiecare stat membru al UE poate alege dacă să rămână la ora permanentă „de vară” sau la cea „de iarnă”, ceea ce, deocamdată, nu se aplică în Republica Moldova.