Zeci de palestinieni s-au înghesuit în fața unei sucursale închise a Băncii Palestinei din Deir al-Balah, în centrul Gaza, pentru a retrage bani. Războiul din Gaza a închis băncile și a limitat operațiunile acestora, agravând sărăcia palestinienilor prinși între două focuri și sub loviturile israeliene. Cei care au venit pentru a accesa singurul bancomat funcțional din zonă au declarat că au stat la coadă de la răsăritul soarelui.
NAHED AL-LOH, persoană strămutată din Beit Lahiya, în Fâșia Gaza: „Prima dată când am venit la această bancă, am stat aproximativ cinci zile. Ies devreme, când încă este întuneric, ca să pot retrage bani de aici. Situația este foarte dificilă. Am stat cinci zile până când am ajuns la bancomat. În vremuri normale, era ușor. Dar astăzi, este foarte dificil. Trebuie să rămân patru sau cinci zile pentru a-mi retrage salariul.”
Războiul a complicat și mai mult situația pentru alții, mulți fiind nevoiți să își retragă banii transferându-i la casele de schimb valutar și plătind comisioane de retragere care sunt ridicate și se schimbă zilnic. Comisioanele se ridică de obicei la 7%-10%, dar în unele zone au ajuns până la 19%.
NAHED AL-LOH, persoană strămutată din Beit Lahiya, în Fâșia Gaza: „Proprietarii caselor de schimb valutar iau taxe mari de la noi; între 8% și 10%. Dacă îți (retragi) salariul, pentru fiecare 277 de dolari, plătești 27 de dolari, pentru comisioane. Aceasta este o nedreptate”.
În momentul în care își recuperează banii, ceea ce le rămâne în buzunare abia dacă poate acoperi costul alimentelor, care sunt greu de găsit și ale căror prețuri cresc vertiginos la piață. Mulți dintre cei care așteaptă la cozi încep să se împingă și să se îmbrâncească pe măsură ce devin nerăbdători. Ei se tem că bancomatul va rămâne fără bani sau că magazinele de schimb valutar se vor închide.
MOHAMMAD AL-SHEIKH KALIL, bărbat strămutat din orașul Gaza: „Am venit înainte de răsărit, până aproape de rugăciunea ‘al-Maghrib’, până la apusul soarelui. Dar nu am șansa de a-mi lua banii. Câteodată este doar din cauza mulțimii care a venit aici pentru a-și lua și salariile și banii de la bancomat, pentru că este singura bancă care funcționează în Fâșia Gaza, Banca Palestinei.”
UM RAMI, femeie strămutată din Gaza: „Sunt aici de la ora 6 dimineața, iar surorile mele au dormit aici de ieri. Surorile mele au cinci ani. Ieri am plecat acasă cu cinci minute înainte de apusul soarelui. Dumnezeu nu permite acest lucru. Nu e ca și cum unul sau doi așteaptă aici, ci mii de oameni.”
Israelul a declarat război după atacul mortal din 7 octombrie al Hamas în sudul Israelului, în care militanții au ucis aproximativ 1.200 de persoane și au luat aproximativ 250 de ostatici. Mai mult de 100 de ostatici sunt încă în captivitate în Gaza. Foametea și bolile infecțioase se răspândesc, iar aproximativ 80% din cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza au fost strămutați, aproximativ 1,4 milioane fiind înghesuiți în orașul Rafah din sud, la granița cu Egiptul.