Autoritățile grecești au prezentat joi noi planuri de combatere a incendiilor de vegetație care devastează adesea țara în timpul verilor fierbinți și uscate, inclusiv schimbări în desfășurarea avioanelor de stingere a incendiilor și consolidarea personalului din unitățile specializate în combaterea incendiilor forestiere. Noile planuri vin după ce incendiile masive de anul trecut au ucis peste 20 de persoane și au distrus suprafețe vaste de pădure și terenuri agricole.
VASSILIS KIKILIAS, ministrul Crizei Climatice și Protecției Civile: „Ne-am confruntat cu mega-incendii uriașe în vara anului 2023 și, urmate de inundații masive și, din păcate, acesta este viitorul, un viitor de criză. Știți, încercăm să prevedem, să prevenim. Așa că acum o facem printr-un cadru care este organizat și care, toată lumea știe exact unde se va afla și cum va face față tuturor fazelor incendiilor de pădure.”
Printre modificări se numără decolarea avioanelor care aruncă apă în stadiile inițiale ale izbucnirii unui incendiu de vegetație, în loc să aștepte o cerere de sprijin aerian din partea echipajelor de pompieri de la sol. Echipajele specializate de combatere a incendiilor forestiere vor crește de la șase la 16 unități, dintre care 10 vor putea fi desfășurate rapid cu ajutorul aeronavelor, în timp ce unitățile forestiere vor fi desfășurate la sol împreună cu pompierii pentru o mai bună coordonare. De asemenea, Grecia dorește să își consolideze flota de avioane de lansare a apei cu șapte avioane Canadair noi în următorii ani. Primele două avioane vor fi livrate Greciei în 2027, încă unul în 2028 și altul în 2029, iar celelalte trei vor sosi în 2030.
VASSILIS KIKILIAS, ministrul pentru crize climatice și protecție civilă: „Aceasta este o luptă importantă pentru noi. Este o criză climatică, este, un moment de nevoie și vom avea un efort uriaș în această vară pentru a face tot ceea ce putem, în măsura posibilităților noastre, pentru a putea să protejăm grecii, să protejăm turiștii, să le protejăm casele și să protejăm, bineînțeles, animalele sălbatice și pădurile noastre. „
Printre incendiile de anul trecut s-a numărat un incendiu în nord-estul Greciei, care a scăpat de sub control timp de aproximativ două săptămâni, devenind cel mai mare incendiu de vegetație înregistrat într-o țară din Uniunea Europeană de când Sistemul european de informații privind incendiile forestiere a început să țină evidența în 2000.