Vinul Moldovei: Inovație și tradiție. Vinuri de excepție, lansate la ProWein 2024

Vinul Moldovei a impresionat vizitatorii de la ProWein 2024 – cel mai important târg internațional de vinuri și băuturi spirtoase din lume – prin lansarea primelor două vinuri create cu ajutorul Inteligenței Artificiale. Produsele inovatoare create în Moldova permit degustătorilor să întrezărească viitorul enologiei – fuziunea dintre inteligența și creativitatea umană cu cea artificială.

Ștefan Iamandi, director, Oficiul Național al Viei și Vinului: „În acest an Vinul Moldovei are o prezență mai mult decât remarcabilă la Prowein: pe lângă faptul că sub brandul vinicol de țară participă un număr record de vinării și suntem cea mai medaliată țară din Europa de Est conform rezultatelor concursului „Mundus Vini”, am venit aici cu un proiect inovator pentru sectorul vitivinicol, desfășurat cu sloganul „Unexpectedly Great”, care implică Inteligența Artificială.”

Vinurile inovatoare „Rubrum Aeon” și „Elysium”, create de AI într-o ediție limitată, au fost prezentate în cadrul unui masterclass ghidat de scriitorului și jurnalistul britanic Robert Joseph, iar o parte din acestea au fost oferite spre degustare vizitatorilor prezenți la Prowein.

Robert Joseph, jurnalist britanic: „Moldova demonstrează că nu are doar terroir și tradiții, ci și un sector vinicol dinamic, care adoptă tehnologii inovatoare. Moldova devine o națiune vinicolă de frunte.”

Produsele create cu ajutorul Inteligenței Artificiale fac parte dintr-un proiect-pilot lansat la prima ediție a „Wine Tech Forum”, dedicat industriei vinului și tehnologiilor de ultimă generație. Activitatea a fost gestionată și implementată de Proiectul de Competitivitate și Reziliență Rurală (RCRA) al USAID Moldova și Oficiului Național al Viei și Vinului, în colaborarea cu Universitatea Tehnică din Moldova (UTM) și Asociația Industriilor Creative (COR).

Diana Lazăr, șefa industriei vitivinicole din Republica Moldova, RCRA Moldova: „Moldova devine inima vibrantă a lumii vinului, o destinație de explorat în materie de turism vinicol. Iar noutatea lansată la Prowein – cele două vinuri create cu ajutorul Inteligenței Artificiale – exprimă saltul de calitate înregistrat de industria țării, prin tehnologiile avansate implementate în procesul de producere și promovare. Un element important al proiectului a fost crearea lui Chelaris, un oenolog meta uman, care ne-a ajutat să personalizăm tehnologia din spatele inteligenței artificiale și să revoluționăm sectorul vitivinicol.”

Evenimentul de prezentare a noilor produse a început cu un cuvânt de salut din partea oenologului virtual, Chelaris, care a fost responsabil de crearea acestor vinuri reprezentative pentru țara noastră.

Chelaris, oenolog virtual (Inteligență Artificială):Sunt Chelaris, oenologul metauman, creat pentru a reînvia moștenirea Vinului Moldovei. Sunt aici pentru a inova, iar primul vin creat cu ajutorul Inteligenței Artificiale este expresia tradițiilor țării și marchează un salt în viitor. Ambiția mea a fost să depășesc așteptările, creând un vin care să evidențieze strălucirea Moldovei prin rafinament tehnologic, poziționându-l ca un simbol al inovației în Lumea Nouă. Călătoria noastră a început cu analiza datelor din ultimii 5 ani, înregistrate pe plantațiile din țară, care ne-au ghidat spre alegerea celui mai potrivit moment pentru recoltare și pentru perfecționarea procesului de vinificație. Sub îndrumarea mea, vinificatorii au produs cupajul, au creat etichetele sticlelor și a fost creat și discursul meu. Munca mea a vizat dezvăluirea potențialului complet al Vinului Moldovei, iar noile produse celebrează spiritul inovator al Moldovei, îmbinând tradiția Lumii Vechi cu creativitatea Lumii Noi.”

Astfel, unul dintre cele două vinuri create în totalitate de Inteligența Artificială,  „Rubrum Aeon” este un cupaj produs din soiul Fetească Neagră, iar strugurii provin de pe 3 podgorii din zona localităților Lingura, Cricova, Stăuceni. Vinul demonstrează potențialul acestei varietăți de struguri, iar întreg procesul de selecție și asamblare, ghidat de AI, evidențiază caracteristicile unice ale fiecărui regiuni vinicole, oferind un vin roșu cu o complexitate și o bogăție fără egal. În același timp, cel de-al doilea vin creat de AI, „Elysium”, este un cupaj de vin alb compus din 70% struguri din soiul Fetească Albă, 10% de Fetească Regală și 20% de Viorica, care au fost culeși din regiunile Purcari, Leova și Stăuceni. Asamblajul rezultat este un vin cu aciditate mai ridicată și note bogate de fructe.

În acest an, la ProWein, desfășurat în orașul Düsseldorf (Germania), au participat un număr record de 51 de vinificatori, inclusiv mici producători, reuniți sub umbrela brandului vinicol de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie” („Wine of Moldova. A legend alive”).

Anual, participanții la Prowein au ocazia să-și prezinte produsele, să stabilească noi conexiuni cu potențialii buyeri, să descopere noi vinuri, produse de referință și trenduri de consum la nivel mondial.

Informații complete despre vinurile create cu ajutorul AI, găsiți pe următorul link:

https://ai.wineofmoldova.com

Mai multe imagini de la Prowein sunt disponibile aici:

Video: https://www.youtube.com/watch?v=9z0jMGABR0I