Din 2025, în Republica Moldova va fi introdus un nou model european al cărții de identitate

Din 2025, în Republica Moldova va fi introdus un nou model european al cărții de identitate. O decizie în acest sens a fost aprobată de Guvern. Mai mult, cetățenii vor fi obligați să dețină cartea de identitate de la vârsta de 14 ani, și nu de la 16, cum este în prezent, pentru a extinde accesul la servicii sociale oferite titularilor.

MIRCEA EȘANU, directorul Agenției Servicii Publice: „Acest document va avea dimensiunea unui card bancar, respectând standardul internațional ID-1. Denumirile câmpurilor pe noul document vor fi în română și în engleză, iar prima documentare se va face de la 14 ani. Dincolo de inscripționările pe document în format fizic, documentul vine cu o noutate, va avea un modul de stocare a informației. Cea mai importantă componentă vizează semnătura electronică a cetățenilor.”

Potrivit directorului ASP, Mircea Eșanu, noul act va facilita interacțiunea digitală a persoanelor cu instituțiile publice și accesul la servicii bancare, fiscale, sociale și educaționale. La fel, noile buletine de identitate nu vor mai avea fișă de însoțire, iar în ziua votării informațiile vor fi introduse în format electronic, fără aplicarea ștampilei.

MIRCEA EȘANU, directorul Agenției Servicii Publice: „O altă noutate a noului document va fi excluderea datelor despre domiciliu sau reședința persoanei pe cartea de identitate. Asta vine cu câteva avantaje. Nu va fi nevoie să fie preschimbat documentul în momentul în care persoana sau titularul își schimbă reședința sau zona de trai. Ne propunem ca noul document să fie pus în circulație nu mai târziu de 31 martie 2025. La final vreau să menționez că toate actele de identitate eliberate până în acest moment cu termen de valabilitate activ rămân în circulație.”

Costurile pentru emiterea noilor documente vor putea fi stabilite cu exactitate în urma achizițiilor internaționale de blanchete, utilaj și soft, inclusiv evaluarea capacităților de emitere a semnăturilor electronice. În prezent, costul estimativ al documentului este evaluat la aproximativ 280 de lei. Proiectul de lege, aprobat de Guvern, urmează a fi prezentat Parlamentului spre examinare și aprobare.