Mult așteptatele roșii românești vor fi mai scumpe anul acesta. Pe lângă gaz şi lumină, toate s-au scumpit de la semințe până la pământul pentru seră. Ca să-şi acopere cheltuielile şi să rămână cu profit, producătorii vor cere cu 20 la sută mai mult pentru un kilogram. Anul acesta agricultorii români care sunt în dificultate financiară vor putea primi un ajutor de stat aprobat de comisia europeană. Acest ajutor de stat nu va depăși suma de 280 mii de euro.
ALINA NEDELUȘ, cultivator de roșii: „Plantatul s-a realizat în data de 31 ianuarie. Datorită faptului că utilizăm răsaduri altoite pe două brațe și polenizarea cu bondari, avem deja primele fructe. Iar prima recoltă estimăm că va fi gata în perioada sărbătorilor pascale.”
Din cauza temperaturilor mici pentru perioada în care ne aflăm, recolta de roșii va fi întârziată cu câteva săptămâni. Acest lucru înseamnă că de Paște, în piețe, vor fi mult mai puține roșii românești comparativ cu 2023. Anul trecut, de Paște, prețul unei caserole de roșii cherry ecologice de 500 de grame ajungea la 30 de lei.
ALINA NEDELUȘ, cultivator de roșii: „Bănuiesc că va fi în jur de 40 de lei kilogramul. În acest preț intră costul de încălzire care este principala cheltuiala pe care noi producătorii români o avem pentru a ieși pe piață.”
În timpul iernii, în special, standurile din piețe sunt pline de roșii din Turcia, Italia și Spania, vândute la 15 lei pe kilogram.
ALINA NEDELUȘ, cultivator de roșii: „Concurența importurilor se resimte întrucât este o concurență neloială, întrucât costurile de producție din alte țări care duc în România roșii sunt cu mult mai mici fata de ceea ce reușim să facem noi.”
România importă roșii de peste 100 milioane de euro, de 100 de ori mai mult decât exportă. Din Turcia vin cele mai multe roșii. În 2021, șapte români din 10 au mâncat o roșie turcească.