Sute de palestinieni s-au adunat duminică printre ruinele orașului Gaza, așteptând ca ajutoarele de care au nevoie, să ajungă în teritoriul asediat. De cealaltă parte, grupurile umanitare spun că au întâmpinat dificultăți în a ajunge în alte părți ale enclavei pentru a oferi asistență. Din acest motiv, localnicii spun că nu mai au cu ce să-și hrănească familiile și sunt pe cale de a muri de foame.
NAIM ABOUSEIDO, palestinian care așteaptă ajutoare: „Nu pot să-mi hrănesc proprii copii. Ce am făcut ca să merităm asta.”
În același timp, UNRWA, principala agenție a ONU care livrează ajutoare populației din Gaza, a declarat că nu a mai putut livra asistență alimentară în nordul Gaza de peste o lună. Încă din primele zile ale războiului dintre Israel și Hamas, Statele Unite și o mare parte a comunității internaționale au făcut presiuni asupra Israelului pentru a permite intrarea mai multor ajutoare umanitare în Fâșia Gaza, dar, pe măsură ce luptele continuă fără a se vedea un final, catastrofa umanitară din această zonă nu a făcut decât să se agraveze. Totuși, în speranța de a dobândi hrană, zeci de tineri stăteau pe mormane de pământ și moloz, așteptând cu nerăbdare. Unii au venit cu cai și căruțe, în timp ce grupuri mari continuau să meargă spre zonă.
ABO MOHAMMAD, palestinian care așteaptă ajutoare: „Sunt aici împreună cu toți ceilalți oameni pentru a primi niște făină. Nu există mâncare în Gaza. Cerem lumii libere să găsească o soluție. Nu mai există foamete; murim de foame. Toți acești oameni așteaptă, chiar dacă vor muri, vor fi împușcați sau vor dispărea. Găsiți-ne o soluție, pentru numele lui Dumnezeu. Sunt copii care trebuie să mănânce. Sunt copii care au nevoie de medicamente. Sunt copii care au nevoie să trăiască și să meargă la școală. Noi nu am văzut nimic. Găsiți-ne o soluție. Ridicați asediul”.
ABO MOSTAFA, palestinian care așteaptă ajutoare: „Sunt aici pentru a primi făină sau orice ajutor pentru a-mi hrăni copiii înainte de luna Ramadanului. Nu avem nimic. Avem nevoie de mâncare și apă. Nu ne este frică de război sau de altceva. Avem nevoie doar de mâncare și apă.”
Agențiile Națiunilor Unite și grupurile umanitare spun că ostilitățile în curs de desfășurare, refuzul armatei israeliene de a facilita livrările și instaurarea ordinii în Gaza fac din ce în ce mai dificilă aducerea ajutoarelor vitale în cea mai mare parte a enclavei de coastă.
De cealaltă parte, Israelul neagă faptul că restricționează intrarea ajutoarelor și a dat vina pe organizațiile umanitare care operează în Gaza, afirmând că sute de camioane pline cu ajutoare stau degeaba pe partea palestiniană a punctului principal de trecere.
Potrivit datelor ONU, un sfert din cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza mor de foame.