Rata anuală a inflației va avea o tendință stabilă în 2024, oscilând în jurul țintei de cinci la sută. Datele au fost prezentate de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu. Potrivit ei, coborârea indicelui inflației s-a datorat, în mare parte, cererii modeste de pe piața locală, aprecierii ratei de schimb, dar și diminuării tarifelor la energia electrică și gazele naturale.
ANCA DRAGU, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei: „Pentru a patra lună consecutiv, inflația rămâne în intervalul de variație a țintei, respectiv în intervalul 3,5 – 6,5%. Pentru luna decembrie 2023, inflația s-a situat la nivelul de 4,2 la sută, iar în luna ianuarie 2024 cifrele recente arată o inflație de 4,6 la sută. Traiectoria descendentă a ratei anuale a inflației a fost susținută de micșorarea contribuțiilor din partea prețurilor reglementate, a prețurilor la produse alimentare și în măsură mai mică – de inflația de bază.”
În același timp, guvernatorul BNM, Anca Dragu, a menționat că rata anuală a inflației va avea o tendință stabilă în 2024.
ANCA DRAGU, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei: „Rata anuală va avea o tendință relativ stabilă pentru întreaga perioadă de prognoză, deci până la sfârșitul anului 2024. Inflația va oscila în proximitatea țintei de 4-5 la sută, poate peste 5 spre sfârșitul perioadei, și se va menține în intervalul de variație pe tot parcursul de prognoză. Ritmul pozitiv se va datora impactului pozitiv din partea inflației de bază, a prețurilor reglementate, prețurilor pentru produsele alimentare și mai puțin din partea celor la combustibili cu excepția trimestrelor I,II și III din 2024, unde prețurile la combustibil vor avea un ușor efect negativ.”
În raportul precedent, BNM prognoza o inflație de 4,5 la sută pentru anul 2024. Amintim că, cea mai mare rată a inflaţiei în Republica Moldova a fost înregistrată în ianuarie 2023 şi a constituit 34,62 la sută.