Fermierii vin cu un ultimatum către autorități
După ce au blocat a doua zi consecutiv punctul de trecere Leușeni-Albița, fermierii au deblocat drumul de acces către vamă, însă vin cu un ultimatum către autorități. Aceștia cer ca în data de 14 februarie să aibă întâlniri în format Președinție – Guvern – Parlament, în caz contrar agricultorii vor continua să blocheze drumul de acces către și dinspre punctul vamal.
SERGIU STEFANCO, fermier, raionul Căușeni: „A doua zi în care principalul punct de trecere a frontierei este blocat de către fermieri. Așteptăm să discutăm la masa de negocieri, să venim cu soluții. Ele sunt, nu trebuie de inventat bicicleta, în România este posibil, la fel și noi tindem spre o țară europeană. Avem o majoritate parlamentară cu 63 de deputați care pot face modificări la legislație.”
Sergiu Stefanco se arată indignat că la protest ies un număr mic de agricultori, în schimb în urma manifestațiilor, ajutor din partea statului primesc și cei care nu își apără interesele.
SERGIU STEFANCO, fermier, raionul Căușeni: „Dificil este în toate ramurile economiei. Păcat că lumea nu are curajul să se manifeste și să-și spună durerile, este foarte regretabil. Știu că mulți criticați agricultorii, dar pădure fără uscăciuni nu există. Noi suntem pentru corectitudine, pentru viitorul țării la noi acasă. Integrarea europeană este bună, dar să nu fim sclavi. Trebuie să fim stăpâni la noi acasă, nu trebuie să vină nimeni ca să ne lucreze pământurile și să ne învețe ce să facem.”
Agricultorii cer impunerea unui moratoriu băncilor asupra aplicării amenzilor, înființarea unei comisii speciale care să analizeze cazurile fermierilor care nu pot să-și plătească datoriile. Totodată, aceștia solicită alocarea a 50 la sută din fondurile Agenției Naționale de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, la compensarea pierderilor la culturile de floarea-soarelui și porumb în 2023. De cealaltă parte, Guvernul a constituit un grup de lucru, care va stabili cum și cu cât vor fi ajutați agricultorii care riscă să falimenteze.