Modele de digitalizare și modernizare a afacerilor, la un Târg al Inovațiilor
Cele mai noi soluții digitale în agricultură au fost disponibile pentru a fi studiate și testate la Târgul Inovațiilor. Evenimentul a fost organizat la Agrotek Arena din cadrul Universității Tehnice a Moldovei, unde peste 20 de companii și-au prezentat inovațiile cu care se mândresc.
SERGIU POPA, decanul Facultății de Științe Agricole, UTM: „Anume acum vedem implementarea tehnologiilor inovative. Dacă până acum vorbeam despre o agricultură care se făcea într-un mod mai necalculat, deja putem vorbi despre agricultura inteligentă, digitalizată și de precizie.”
Agrotek Arena este primul centru de inovație în domeniul tehnologiilor din agricultură, principalii săi beneficiari fiind studenți, profesori, agricultori și companiile de tehnologii digitale.
SERAFIM GLUTNIC, student: „Târgul inovațiilor pentru agricultură este foarte important. Noi, studenții de aici, aflăm multe lucruri interesante. Putem vedea utilaje agricole foarte performante care lucrează cu GPS-ul. Acest lucru ne ajută ca în mod corect și coincis să alegem cantitatea pentru semănat, sau pentru a iriga plantele consecvent și corect.”
Producătorii agricoli sunt încurajați prin diverse programe să investească în inovații, pentru a eficientiza și automatiza procesele. Odată cu cererea, a crescut și oferta de produse digitale în agricultură. Astăzi, zeci de companii din țară furnizează tehnologii de ultimă generație pentru acest sector.
DOINA NISTOR, director Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia: „Eu cred că până acum era o lipsă de comunicare, agricultorii nu știau unde să caute companiile IT. Acum ele sunt aici la Agrotek Arena, sunt într-un singur punct de comunicare. Văzând impactul tehnologiilor, cât de mult le ușurează munca, costurile, cât de mult le deschide ușa spre o agricultură verde și sustenabilă, ei se vor convinge că digitalizarea are un impact mare.”
MAXIM POPOV, director executiv, ADMA; „Târgul comportă caracterul unei conferințe și o interacțiune a fermierilor cu furnizorii de tehnologii. Tot aici și studenții interacționează cu furnizorii de tehnologii. Un lucru extrem de important pentru a învăța că agricultura deja nu mai înseamnă noroi și câmp, dar IT, digitalizare, senzori, informații livrate în timp util și acele tehnologii care pot aduce economii în cadrul fermei.”
În prezent, Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii, în parteneriat cu Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia, facilitează accesul agricultorilor în exclusivitate la finanțarea proiectelor de digitalizare a afacerilor.