Republica Moldova ar putea reveni la achiziția de gaz rusesc, dacă prețul oferit de Gazprom va fi mai mic decât prețurile de pe piața internațională. Declarația a fost făcută de ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune. El a menționat că, Republica Moldova trebuie să facă o alegere pragmatică și să identifice cel mai bun preț la gaz pentru consumatorii finali.
VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: „În doi ani situația s-a schimbat complet. Dacă în octombrie 2021, atunci când Gazprom a zis că nu mai livrează volumele necesare, noi nu aveam alte opțiuni decât să procurăm gaz la prețul solicitat de Gazprom. Astăzi suntem în situația că putem alege. Putem cumpăra de la Gazprom, putem cumpăra de pe bursă.”
În același timp, ministrul Energiei nu exclude scenariul revenirii la achiziția de gaz rusesc pentru malul drept al Nistrului din luna aprilie 2024, dacă prețul oferit de concernul rus va fi unul avantajos.
VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: „Dacă să vorbim ce se va întâmpla după luna aprilie, când deja volumul de 5,7 milioane de metric cubi pe zi ar putea fi suficient, inclusive pentru o parte sau integral va acoperi necesitățile malului drept, acolo va trebui să mergem pe o lege foarte pragmatică. Dacă prețul de la Gazprom va fi mai bun, atunci putem să luăm și de la Gazprom. Nu exclude acest scenariu. Nu am spus că o vom face, dar nu exclud acest scenariu. În cazul în care vom putea accesa prețuri mai bune pe bursă, dar cu ce ocazie să plătim mai scump la Gazprom.”
Oficialul a mai subliniat că țara noastră trebuie să ia decizii pragmatice și să aleagă cel bun preț de achiziție a gazului, care va genera un tarif mai mic pentru cetățeni.
VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: „Noi nu am introdus, ca țară, sancțiuni împotriva gazului rusesc sau ceva de acest gen. Nu există o decizie politică că noi nu vom lua gaz din Federația Rusă. Altceva este că noi anterior n-am luat pentru că ei erau mai scumpi. N-are rost să luăm mai scump de la Gazprom, când putem lua mai ieftin de pe piața internațională. Și asta am făcut și am economisit vreo 60 de milioane de dolari. Pe parcursul acestui an situația poate fi diferită, trebuie să ne învățăm să avem o abordare pragmatică”
Amintim că, din anul 2022 Republica Moldova a început să cumpere în avans gaze naturale și să le stocheze în depozitele din România și Ucraina, după ce Compania rusă Gazprom a redus cantitatea livrată Chișinăului la 5,7 milioane metri cubi pe zi. Întreaga cantitate de gaze naturale a fost redirecționată către partea stângă a Nistrului în schimbul energiei electrice.