Fermierii francezi continuă să strângă inelul în jurul Parisului. Marți dimineață, în ciuda eforturilor poliției și jandarmilor de a bloca un convoi de tractoare pe autostrada A20, în apropiere de Limoges, manifestanții au reușit să ocolească cordonul și să reia traficul în direcția Rangis.
Fermierii intenționează să blocheze după-amiaza funcționarea acestei piețe, una dintre cele mai mari piețe angro din Franța. În general, spun organizatorii protestelor, traficul va fi perturbat în jurul majorității marilor orașe ale țării, 40 de drumuri fiind închise până marți dimineață.
Fermierii francezi – și mai larg europeni – spun că sunt „obosiți” de tot mai multe cereri din partea autorităților naționale și a Bruxelles-ului, multe dintre acestea fiind pur și simplu absurde.
„Ni se cere să ținem o parte din pământ în paragină, dar ni se cere și să fim mai productivi. Explicați-mi cum puteți produce mai mult pe un teren mai mic?”.
„Ne este interzis să folosim substanțe chimice care sunt permise în Spania și Italia. Și toate aceste fructe inundă piața franceză! Ce ne facem noi?”.
Guvernul a anunțat că 15.000 de polițiști au fost mobilizați pentru a împiedica tractoarele să intre în „Paris și în marile orașe”. Ministrul de interne Gerald Darmanin a cerut ca acțiunea să fie „moderată”.
Luni seară, șefii celor mai mari două sindicate, Arnaud Rousseau și Arnaud Gayot, reprezentând Tinerii Fermieri, au fost din nou primiți la Matignon de premierul Gabriel Attal. Ulterior, purtătoarea de cuvânt a guvernului, Prisca Thévenot, a dat asigurări că noi răspunsuri la cererile agricultorilor ar trebui să fie așteptate în curând. Cele lansate vineri de prim-ministru, care blochează drumurile de 9 zile, au fost considerate insuficiente.
Fermierii belgieni și români organizează, de asemenea, proteste pentru a cere o remunerație mai mare pentru produsele lor, mai puțină birocrație și protecție împotriva importurilor ieftine.
Primii au blocat luni drumurile din jurul orașului Halle, în timp ce cei din urmă au început să blocheze timp de trei zile orașul Brașov, cunoscut pentru atracțiile sale turistice. Muncitorii agricoli și șoferii de camion români care li s-au alăturat intenționează să rămână în țară.