Sesiune de informare la Agrotek Arena despre Managementul digital al sistemelor de irigare
În contextul schimbărilor climatice, tendința de a instala sisteme de irigare performate devine o necesitate indispensabilă pentru culturile agricole din țara noastră. În acest context, pentru a afla mai mult despre inovațiile și ultimele tendințe din acest domeniu, mai mulți agricultori, profesori universitari, dar și studenți au participat la sesiunea de informare „Managementul digital al sistemelor de irigare”. Partea teoretică, dar și cea practică, a evenimentului s-a desfășurat la Universitatea Tehnică a Moldovei în cadrul Facultății de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului.
VITALIE DURNESCU, reprezentantul unei companii de irigare: „Am discutat despre sistemele de irigare – prin picurare, subsoliere, soliere și deja despre inovații precum sistemele de automatizare. Am discutat cu agricultorii. Au fost întrebări, răspuns în privința sistemului de automatizare. În primul rând, au fost discuții despre senzori de umiditate pe care niciun agricultor, la ziua de azi, chiar dacă au nu se folosesc.”
Reprezentanții Facultății de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului au menționat că în contextul dezvoltării rapide a noilor tehnologii în agricultură asemenea evenimente sunt binevenite pentru studenți.
ION RÎBINȚEV, șeful Departamentului Horticultură și Silvicultură a UTM: „Studenții Facultății Științe Agricole, Silvice și ale Mediului fac cunoștință cu metodele de irigare, în afară de evenimentul dat, și în cadrul programelor de studii, dar însăși evenimentul de astăzi este un eveniment de importanță majoră pentru studenți, deoarece aici se prezintă ultimele inovații tehnologice care sunt aplicate în cadrul sistemelor de irigare.”
În cea de-a doua parte a evenimentului, desfășurată pe teritoriul universității, participanții au avut posibilitatea de a vedea toate procesele tehnologice utilizate în practică.
ION RÎBINȚEV, șeful Departamentului Horticultură și Silvicultură a UTM: „Ei au avut posibilitatea să vadă plantația viticolă care a fost înființată în primăvara anului precedent. Plantația pomicolă care deja este dotată cu sistem de susținere, ambele având sistemul de irigare. Au văzut câmpurile destinate pentru culturile agricole, unde este instalat sistemul de irigare la suprafață și subteran.”
La rândul lor, studenții au menționat că participarea la seminar le va permite să acumuleze mai multe informații utile care le vor prinde bine în viitor.
MAXIM FOTESCU, studentul Facultății Științe Agricole, Silvice și ale Mediului al UTM: „De fiecare dată particip la astfel de evenimente. Sunt interesat să aflu ceva nou. Fiecare companie își prezintă produsele sale – ce reprezintă, unde lucrează cu ele, cum funcționează. Asta și mă interesează foarte mult.”
TUDOR STRÎMBANU, studentul Facultății Științe Agricole, Silvice și ale Mediului al UTM: „ Impresiile sunt pozitive, pentru că învățăm sistemele de irigare pentru a ne ajuta în viitor dacă vrem să ne deschidem vreo întreprindere.”
În același timp, agricultorii au declarat că informațiile obținute le vor ajută să implementeze mai ușor noile tehnologii în gospodăriile proprii.
GHENADIE LEAGU, agricultor din raionul Dubăsari, satul Pîrîta: „În gospodărie avem cinci hectare de livadă de măr și 30 de hectare de teren arabil pe care îl folosim pentru cereale. Mă interesează digitalizarea sistemelor de irigare, deoarece eu deja am un sistem de irigare, dar aș vrea să fie digitalizat. În sensul ca să fie puși senzori de umiditate și cu un sistem automat de irigare care să facă irigarea în funcție de umiditatea solului.”
Agrotek Arena, un centru de excelență care revoluționează industria agricolă, și-a deschis ușile în toamna anului 2023. În cadrului acestuia sunt testate o gamă variată de tehnologii digitale și inovatoare, cum ar fi senzori agricoli, stații meteo, sisteme de monitorizare a culturilor, roboți agricoli, sisteme de irigații inteligente și multe altele. De asemenea, este un spațiu unde furnizorii de tehnologii digitale, agricultorii, studenții și profesorii au posibilitatea să facă schimb de experiență și cunoștințe, dar și să colaboreze, testeze și să studieze noile tehnologii avansate în agricultură.