La Chișinău s-a desfășurat cea de-a X-a Adunare Regională pentru crearea Asociației Naționale a Legumicultorilor
Cea de-a X-a Adunare Regională pentru crearea Asociației Naționale a Legumicultorilor din Republica Moldova s-a desfășurat la Chișinău. Evenimentul a întrunit zeci de producători de legume din raioanele Anenii-Noi, Ialoveni, Criuleni, Strășeni și Dubăsari. Scopul ședinței a fost de a informa și consulta legumicultorii privind formarea unei asociații de profil, care să le reprezinte interesele atât la nivel național și internațional.
VASILE POJOGA, manager de proiecte la Federația Agricultorilor din Moldova: „Trebuie de creat o Asociație care să fie funcțională. O Asociație sănătoasă care să lucreze. Ne uităm că noi nu avem acum legumicultori. Ei foarte puțin se cunosc între ei, nemaivorbind că nu există o Asociație. Nu vă întâlniți anual să discutați problemele care sunt și care sunt planurile pe termen lung.”
În cadrul evenimentului au participat și consultanți din domeniu care le-au povestit legumicultorilor despre noile tendințe de cultivare a legumelor și pașii care trebuie să fie întreprinși pentru a ajunge în retailuri și piețele externe.
IURIE BEGAL, consultant național în legumicultură în Republica Moldova: „Am venit cu noi tehnologii de creștere și dezvoltare în domeniul legumicol. Vrem să arătăm niște experiențe care sunt binevenite pentru legumicultori. Sunt niște proiecte pilot – creșterea hidroponică în solarii, sere, deoarece pământurile sunt epuizate. Venim cu o tehnologie nouă de altoire a hibrizilor legumicoli și cu combaterea dăunătorilor în domeniul biologic, ceea ce va fi mult mai ușor pentru legumicultori și un produs mult mai ecologic se numește.”
ANDREI ZBANCĂ, consultant în agrobusiness la Federația Agricultorilor din Moldova: „În viitor noi avem trei măsuri sau trei domenii de acțiune, unde noi trebuie să lucrăm împreună prin asociere. În primul rând este reducerea costului unitar la creșterea legumelor. Nu în ultimul rând la legume este forța de muncă, unde noi trebuie să automatizăm la maxim procesele de producere”.
La rândul lor, legumicultorii speră că noua Asociație le va permite să ajungă la un nou nivel de dezvoltare a afacerilor sale.
PAVEL FRUNZĂ, legumicultor din raionul Criuleni: „Luptăm demult. Totuși, sperăm pentru ajutor, fiindcă vă dați seama, acum cu importurile, exporturile, concurența este mare, producerea și nouă ne-ar trebui așa ceva, un ajutor pentru dezvoltarea și mărirea pieței de desfacere a produselor noastre.”
CONSTANTIN NOVAC, legumicultor din raionul Dubăsari: „Într-o Asociație, în mare parte, ne-ar reduce poate sinecosturile. Am putea să procurăm materia primă mai ieftin. Am putea să vindem mai ușor. Poate un frigider comun în care am putea să contractăm cu rețelele de supermaketuri din țară. Reușim la moment să lucrăm cu rețelele de supermarket ca individual, dar oricum nu acoperim cererea și dacă vom fi în Asociație, probabil o să fie mai convenabil pentru toți.”
ANDREI GONDIU, legumicultor din raionul Dubăsari: „Este necesar ca să fie o Asociație a Legumicultorilor, fiindcă fiecare în parte ca să aibă puterea de a ieși la export sau de a cuceri piața este imposibil și de-atâta trebuie numai consolidare.”
La finalul evenimentului participanții au delegat reprezentanți în Grupul de Inițiativă Națională. Sarcina este de studia practicele de succes în asocierea de profil, elaborarea conceptului și actelor de constituire a asociației, dar și convocarea Adunării Generale de creare a Asociației Naționale a Legumicultorilor din Republica Moldova. Pentru realizarea acestui obiectiv, în perioada decembrie 2023 – ianuarie 2024, FARM va organiza 11 adunări regionale.